Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle stemor at hun ikke skal mase og snoke på rommet mitt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Pappa og min stemor som har bodd med oss i ca 10 år skal skilles. Jeg får lov til å være hos begge, men jeg vet ikke helt om jeg vil vere såmye med stemoren min. Hunn er masete og snoker rundt på rommet mitt. Hvordan kan jeg fortelle henne på en pen måte at vist jeg skal bo med henne må hun kutte ut med det? Jeg har også to søstre som pappa og stemoren min har sammen. Jeg har veldig lyst til å være sammen med de også.

Besvart 12.03.2019 17:13
 

Svar
Hei jente 14 år

Jeg forstår at det ikke er så lett for deg og at du nå står ovenfor valg og samtaler som helt sikkert oppleves om vanskelig for deg. 

Jeg håper dere kan få til en god løsning med tanke på boforholdene, som gjør at du kan trives i begge hjem og at du kan være sammen med dine søsken og har det fint.

Det er naturlig med en samtale nå om hvordan dere skal ha det i de to nye hjemmene, og det vil være viktig at du forteller om dine behov og ønsker for hva som vil gjøre at du kan trives i begge hjem.

Når en er tenåring- slik som du er nå-  så er det viktig med litt space og privatliv. Det synes jeg du skal si noe om til faren din og stemoren din. 

Forhåpentlig så vil de lytte til deg og se til at du får litt av det du ønsker deg, samtidig som de har litt oversikt og kan være trygge på at du har det bra. Når foreldre spør mye og/eller undersøker rommet, så handler det ofte om at de er bekymret og ønsker å vite mer. Kanskje dere kan bli enige om å dele mer om livene deres, slik at faren din og stemoren din kan være trygge på at det står bra til hos deg. Mange ungdom lukker seg og stenger foreldre ute, og da kan en havne i et uheldig spor med "masing" og "snoking". Det er ikke godt for noen av dere. 

Det vil være lurt av deg å ha en samtale med stemoren din og forsøk - så godt det lar seg gjøre - å forholde deg rolig og vær saklig og konkret når du prater med henne. Fortell hvordan du har det og hva du ønsker når dere flytter sammen. Forhåpentlig så kan dere få til en fin samtale, som kan være starten på noe godt for alle - i begge hjem. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser