Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bo mest hos mamma#1 men vil ikke såre mamma#2

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vil bo hos mamma#1 men jeg vil ikke såre mamma#2 jeg elsker dem begge like høyt med det er det at alle vennene mine bor nerme mamma#1 pluss at jeg vil ikke dra fra skolen min. Hva burde jeg gjøre? Hva burde jeg gjøre for å ikke såre noen av dem?!

Besvart 14.03.2019 09:59
 

Svar
Hei

Dilemmaet du forteller om er det mange ungdommer som deler med deg. Når man har skilte foreldre kan man bli veldig sliten av å flytte mellom dem, det å forholde seg til to ulike familier/hus/miljøer er mer krevende enn mange voksne forstår. Mange ungdommer forteller at de får utrolig dårlig samvittighet når de forsøker å si at de helst vil bo bare ett sted, fordi de er redd for å såre den andre forelderen. Akkurat slik du forteller at nå har skjedd med deg. Men husk at det ikke er din skyld at mammaene dine skilte lag. Selv om de nå lever hver for seg hører de fortsatt til sammen inni hjertet ditt! Og der skal du få lov til å ha dem.

Ut ifra spørsmålet ditt høres det ut som at du har lyst til å flytte til mamma#1 på heltid? Dersom det er slik at begge mammaene dine har foreldreansvar for deg er det ganske sannsynlig at de vil ha deg boende hos seg begge to, og at de ønsker å dele det mellom seg. Om ikke 1 uke hos den ene og 1 uke hos den andre, så i alle fall at du kan være mest hos mamma#1 og så innimellom hos mamma#2. Mange barn har det fint sånn. De har hverdagen sin i ett hus, og så er de masse sammen med den andre forelderen i helger og ferier. Og hvis mammaene dine fortsatt har et godt forhold til hverandre kan mamma#2 komme på besøk til dere også! 

Du spør hva du burde gjøre. Mitt forslag er at du inviterer mamma#2 til en prat som er avtalt. Det er et poeng at du tar dette opp når det er grei stemning. Du begynner med å si at du trenger å snakke, og får til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. For eksempel en kveld når dere er alene hjemme og ikke skal noe særlig, og dere har ro rundt dere. Det er viktig at du sier til mamma#2 hvordan det er for deg å stå i dette dilemmaet. Bruk "jeg" i starten av setningen når du skal beskrive og fortelle. Da anklager du ingen, du bare snakker om hvordan du har det.

Du skriver at du elsker begge mammaene dine like høyt. Så fint at du kjenner på dette! Du bør fortelle det til mamma#2 i samtalen! Hun kan trenge å høre det. Fortell at du har det bra hos henne og at det ikke handler om det! Men at du likevel vil prøve å bo hos mamma#1 nå. I spørsmålet ditt her til oss har du fortalt litt om hvorfor du vil bo mer hos mamma#1: Der har du alle vennen dine og du vil ikke slutte på skolen din. Dette er viktige argumenter som jeg håper mamma#2 vil vise forståelse for. Er det andre ting også, tenker du, som sier noe om hvorfor du vil bo mer hos mamma#1? Det kan være lurt at du tenker litt over dette på forhånd, slik at du kan komme med konkrete argumenter som mamma#2 kan forstå. 

Spør også mamma#2 hva hun tenker. Kan hun si om det er noe hun syns er dumt med at du flytter til mamma#1? Jo mer åpent man kan prate, jo mer forståelig kan situasjonen bli. Og det man forstår er lettere å godta. Gir det mening, tror du? Kanskje mamma#2 har noen gode innspill og, dersom hun får hørt hva du tenker. Jeg tipper at mamma#2 aller helst vil at du skal ha det bra og at hun egentlig blir glad for at du sier ifra fremfor å fortsette å bo hos henne langt unna de tingene i hverdagen som er viktig for deg og ikke ha det bra. Det betyr jo ikke at dere skal slutte å være sammen. Eller at hun slutter å være mammaen din. Dere må finne en måte å lage hverdagen på, som er god for deg. Husk at det er foreldrene dine som skilte seg og det er deres ansvar - ikke ditt - at de har det bra med seg selv i hverdagen. Det er aldri barn sitt ansvar å ta vare på foreldrenes følelser. Du kan jo ikke dele deg i to når de to voksne har valgt å gå hver sin vei. 

Jeg håper du ikke gir opp selv om dette er vanskelig å prate om. Jeg tror foreldre tåler å høre hva barna tenker - det er ikke mange foreldre som vil motarbeide barna dersom de vet at barna selv ønsker å bo mest hos den andre forelderen og at de har det bra og trygt der. 

 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg håper mammaene dine lytter til deg og finner en løsning som er god for DEG. Jeg ønsker deg alt godt og lykke til. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse