Hopp til hovedinnholdet

Jeg har drevet med selvskading, greier ikke slutte og har det vanskelig nå.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har drevet med selvskading siden sommer i fjor, og jeg greier ikke slutte. Jeg skal snart konfirmeres, og det ser jeg egentlig ikke frem til. Jeg gruer meg til sommeren for da vil de komme til å se arrene jeg har på håndleddet. Jeg har prøvd å snakke med helsesøster men hun sa at hun kom til å si det videre til foreldrene mine, så da ombestemte jeg meg. Jeg har en venn som selvskader også, og hun har fortalt meg at hun har prøvd å ta livet sitt flere ganger. Hun sier hun har sluttet med det, men at det ikke ble bedre. Jeg har bare glidd lenger og lenger vekk fra foreldrene og familien min nå i det siste. Nå bor jeg mer med mamma, siden jeg ikke liker å bo med pappa Pia kjæresten hans. Hun har forskjellsbehandlet meg og lillesøsteren min, med at datteren hennes fikk alt hun ville, mens vi ikke fikk noe. Jeg har bare lyst til å være hjemme hele tiden, jeg blir redd av og til når jeg er i byen. Jeg vet ikke helt hvorfor, deg bare er sånn. Da får jeg lyst til å løpe hjem/gjemme meg.

Besvart 01.05.2019 09:21
 

Svar
Hei

Det høres ut som du opplever mange utfordringer på en gang, og at det blir veldig vanskelig å takle det hele. Allikevel viser du styrke ved å skrive hit for å sette ord på hvordan du har det.

Ungdomstiden kan være svært utfordrende. I perioder kan, spesielt, de psykiske endringene gjøre at man sliter. Det å skade seg selv er ofte en måte å prøve å takle kaotiske, vonde, skumle eller vanskelige følelser og tanker på. Det inni oss oppleves kanskje mye skumlere og vondere enn smerten ved å selvskade? Men så blir det vonde ikke borte, selv om man skader seg selv. 

Det er leit at du ombestemte deg når det gjelder å prate med helsesykepleier om hvordan du har det. Helsesykepleier har plikt til å si ifra hvis det handler om fare for liv og/eller du er i en situasjon der foreldrene dine trenger informasjonen for å kunne ta vare på deg. Vanligvis kan helsesykepleier og ungdommen diskutere og prate om hvordan helsesykepleier kan si ifra på en måte som ungdommen tolererer. 

Vi vet at det som hjelper er å sette ord på det vanskelige man har inni oss. I tillegg opplever du å skli vekk fra foreldrene dine, og da er det ikke så lett å prate med de heller. Har du en lærer du kan prate med, eller oppsøke helsestasjon for ungdom?

Jeg håper du vil gi det en sjanse til å prate med en voksen om hvordan du har det. Begynn å si noe om at du glir fra foreldrene dine, pappas kjæreste og at du vil være hjemme fordi du av og til er redd når du er i byen. Kjenn deretter etter hvordan det føles i kroppen å sette ord på dette, og kanskje du etterhvert vil si noe om selvskadingen også. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser