Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om barnebidrag

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg opplever mye krangling mellom mine to foreldre om hvem som skal betale for hva når det gjelder klær og slikt til meg. Derfor har jeg endt opp med og betale mine egne klær di siste 2 årene. Nå har jeg fått nokk og sakt ifra at jeg ikke kan fortsette å betale alt selv for jeg får ikke spart noen ting. Min far tjener en god del i året og min mor er student med deltidsjobb og tjener veldig mye mindre. Derfor betaler selvfølgelig far barnebidrag til mor og han mener nå att di pengane skal dekke mine utgifter både fra hans side og min mors. Jeg trodde selv at det beløpet var bare til min mor for hun ikke har nokk til å betale sin side av utgifter selv og far fortsatt skal betale sin egen del utenom barnebidraget. Jeg har adresse hos mor, men bor 2 uker hos far og så to uker hos mor.

Besvart 12.05.2019 10:25
 

Svar
Hei

Det er ikke alltid lett å forstå seg på regler rundt barnebidrag og hva disse pengene er ment for, så jeg skjønner godt at du lurer. Og at du ønsker klarhet i hva som er situasjonen for akkurat din familie. 

Slik jeg forstår spørsmålet ditt lurer du på om det er riktig at din mor skal ha fullt ansvar for alle utgifter knyttet til deg - ettersom din far betaler barnebidrag til henne. Dette er det ikke noe fasitsvar på. Ettersom du bor 50/50 hos dem vil det være naturlig å tenke at din far forsørger deg med det du trenger de ukene du er hos han - selv om han betaler barnebidrag til din mor. 

I hovedsak er det slik at barnebidrag betales av den forelderen som ikke har daglig omsorg for barnet. Men ettersom dine foreldre har deg boende hos seg like mye er andre faktorer som bestemmer. For eksempel at din mor er i en dårligere økonomiske situasjon enn din far, og at hun derfor har krav på å motta bidrag fra han. Når NAV beregner hvor mye barnebidrag som skal betales, tar de utgangspunkt i hva det koster å forsørge deg. De tar også hensyn til dine foreldres inntekt, samt din eventuelle inntekt. 

Barnebidraget skal din mor motta slik at hun klarer å forsørge deg. Hva som er utgifter til forsørging finnes det ikke noe helt konkret svar på men i utgangspunktet tenker man at å forsørge et barn består av å ha ansvar for alle slags forbruksutgifter og boutgifter for barnet. Klær, fritidsutstyr og skoleutstyr er inkludert i dette. Hvis du vil lese mer om hva NAV mener om de ulike utgiftene barnebidraget skal gå til kan du lese her

Moren din skal altså bruke barnebidraget på å forsørge deg. Ofte kommer man i en vanskeligere økonomisk situasjon når man er skilt, og det kan være at din mor ikke har så mye penger til overs. Da må hun nok prioritere hardt og det kan føles urettferdig for deg. 

Det er kompliserte mekanismer her som du skjønner, og det finnes ingen fasit for hvordan foreldre løser den økonomiske situasjonen rundt barnet sitt ved skilsmisse. Jeg oppfordrer deg til å vise svaret mitt her til foreldrene dine og høre hva de tenker. Jeg håper de vil gi deg så mye informasjon som de kan, og at dere vil finne løsninger som er gode for dere alle.

Les også artiklene jeg har lagt ved under, de gir deg mer informasjon om det du spør om. Lykke til! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Stønads- og trygdemuligheter for foreldre

Du som har eller skal ha barn har flere typer stønads- og trygdemuligheter som kan hjelpe deg i en økonomisk vanskelig tid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse