Hopp til hovedinnholdet

Finnes det gode metoder for å lære pensum lettere og raskere?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på VG1 og har det veldig vanskelig nå for tiden. Jeg hadde søkt meg inn i en av de beste skolene i byen og trodde at jeg var smart. Men i den siste tiden opplever jeg at uansett hvor mye jeg leser og øver og pugger, klarer jeg ikke å huske ting eller å uttrykke meg på en god måte... Jeg ser at de andre medelevene mine jobber lite og lærer fort, mens jeg jobber skikkelig hard og får ikke gode resultater, noe som har gjort meg skikkelig deppet. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Er det fornuftige metoder for å lære ting raskere og lettere? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Det høres ut til at du absolutt jobber med skolen, og det er kjempebra! Jeg skjønner at det må føles frustrerende når du bruker mye tid, men opplever at stoffet kanskje ikke sitter så godt som det burde. Det finnes nok ingen mirakelløsninger for å få stoffet til å sitte eller til å få en bedre hukommelse, men det essensielle er å lære seg en god studieteknikk slik at du faktisk er tilstede og konsentret når du sitter med skolearbeidet. God studieteknikk gjør at du husker pensum til prøven, men også at du husker hovedtrekkene i det du lærte også i ettertid. Husk at det tar tid å innarbeide god studieteknikk. Gi derfor ikke opp før du har forsøkt metodene over litt tid. I artikkelenStudieteknikk her på ung.no, finner du mange råd som kan testes ut. 


Andre tips:

  • Skaff deg en liten notisblokk som du alltid har med deg. Bli vant med å skrive ned ting du skal huske på, viktige beskjeder fra læreren og nyttige ting du lærer. Du skal ikke pugge innholdet i notisboken, men den kan være en fin back-up hvis du føler at du har glemt noe eller blir usikker når du jobber med fagene på egen hånd.
  • Les til prøver sammen med noen. Gjør lesingen til en samtale om pensum i stedet for å pugge. Man gjør det dessuten bedre på prøvene om man har reflektert og gjort seg opp tanker om pensum på forhånd, med egne ord. Da er det lettere å huske i ettertid.
  • Du kan også holde en "samtale" med deg selv om pensum før prøver og med lekser. Velg ut noen viktige enkeltord/nøkkelord fra pensum. Bestem deg deretter for å si minst 5 setninger om hvert stikkord. Deretter kan du lese gjennom de delene av teksten som du ikke husket noe om eller som du følte deg usikker på. Prøv deretter å si 5 setninger igjen. Når du får mer kontroll på pensum kan du øke til 10 setninger, eller prøv å holde et miniforedrag for deg selv, noen i familien eller venner. Det er viktig at du klarer å beskrive pensum med egne ord, i stedet for å bare pugge tekst. Da viser du at du har skjønt det du leser, og på den måten vil det også være lettere å huske det du har lært i ettertid.

  • Fortell lærerene om hvordan du opplever situasjonen. En del undervisning må gjøres teoretisk. Imidlertid er det ingenting i veien for at dere av og til varierer opplegget i klasserommet. Mange lærer mye av å gjøre oppgaver som dramaøvelser, dialoger, skuespill og mer praktiske øvelser, i stedet for tavleundervisning og egenlesing. Slik variasjon kan gjøre det lettere å huske det du lærer.

 

Og som sagt, sjekk i tillegg tipsene for studieteknikk på linken lenger opp/i artiklene under dette svaret. Flere artikler finner du under dette svaret. Lykke til og stå på!!

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan huske pensum

Man husker bedre dersom man noterer stikkord når man leser (colourbox.com)

Sliter du med å holde konsentrasjonen oppe eller huske det du leser? Her får du noen tips som kan hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer