Hopp til hovedinnholdet

Hvem kan jeg gå til for å ta opp spørsmål om for mange lekser?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Begynte nettopp på vgs, ssp og i løpet av den første uka har jeg rukket å bli utslitt allerede. Vi har lange dager og i tillegg har vi lekser som vi nesten er nødt til å gjøre hvis vi ikke vil få anmerkning. Toppen av kransekaka var da vi fikk masse lekser på en fredag, for jeg har ikke tenkt til å bruke helgen min på å gjøre noe som jeg ellers gjør fem dager i uka. Hvem kan jeg gå til for å få ordnet opp i dette problemet, og er det mulig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så dumt at du allerede føler deg utslitt. Det er kanskje naturlig at det blir et steg opp fra ungdomsskolen til videregående skole når det gjelder arbeidsomfang, men det skal ikke være så mye at det føles helt uhåndterlig.

Skolen har lov til å gi deg lekser, også der hvor du har  hatt en lang skoledag bak deg. Det som er viktig er at skolene har en langsiktig plan over hvordan læringen skal foregå i de enkelte fagene. Hvis skolen gir deg og klassen din lekser på en fredag med beskjed om at disse skal være ferdige til mandag er det ikke sikkert at skolen har lov til dette. Det følger av barnekonvensjonen at alle barn har krav på fritid. Og det er for de fleste skoler mulig å planlegge lekser slik at man unngår situasjoner som krever skolearbeid i helgene. Lekser skal aldri føre til en overbelastning hos den enkelte elev.

Det er mulig at leksene over helgen er et engangstilfelle som en følge av at alle nettopp er tilbake i skolehverdagen. Men hvis denne situasjonen fortsetter kan du informere kontaktlæreren din om at dette går utover fritiden til deg og de andre elevene. Dette er og en sak som kan tas opp av elevrådet. For mye lekser  kan på lang sikt også gå utover skolearbeidet. For man må være uthvilt for å prestere på skolen.

Hvis problemet fortsetter, og kontaktlæreren eller elevrådet ikke er i stand til å gjøre noe kan du skrive en offisiell klage til skolen.

Ved å følge linken under her får du god hjelp til hvordan du kan skrive en sånn klage: www.barneombudet.no/skolemiljo/

Vi håper det ordner seg før du må skrive en slik klage, og vi ønsker deg lykke til videre.

Hilsen oss i Barneombudet. Se vår nettside: barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen