Hopp til hovedinnholdet

Spille dataspill med elever? 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg jobber på en skole som "driftsassistent". Her om dagen var det noen elever som lurte på jeg kan spille med dem når jeg var kommet hjem. (dataspill/ps3 etc). Jeg fikk tips fra en lærer at jeg må passe på for man kan få advarsler fra ledelsen. Jeg vet en annen kollega fikk valget mellom å spille eller jobben. Hvordan er reglene på dette egentlig? Finner ingenting om dette i skolereglementet eller andre plasser. Jeg har ikke lærerstatus så er ikke i klasser. Dette er jo på fritiden så vet ikke helt hva loven sier om dette. Nå sitter man jo vær for seg å spiller og ikke ved siden av hverandre. Vet du om det finnes noe spesielle regler på dette?. Har ledelsen lov til å gi meg "sparken" hvis jeg tar det steget å spiller med de elevene? Vi har ikke noe "kompis" forhold. Regner med de bare vil spille med en som er større. Dette er elever fra ungdomskolen altså.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Det er ingen lovtekst som regulerer hvorvidt en ansatt på en skole kan ha sosial omgang med elever utenom skoletid, selv om det er klart at man må ha et profesjonelt forhold til elevene i skoletiden. Dette er uproblematisk forutsatt at man ikke får et såkalt "kompisforhold" til elevene. 

Det virker absurd (og ulovlig jamfør arbeidsmiljøloven) at skolen skal si til en assistent at han må velge mellom å fortsette i arbeidet eller velge å fortsette å spille dataspill med elever, slik du beskriver det. Dataspilling er sosial omgang. Det ville være det samme som å si at du for eksempel ikke kan være fotballtrener til elevene dine, ettersom det også er frivillig sosial omgang på fritiden. 

Ut ifra det du skriver er min kommentar at en slik politikk ved skolen er svært pussig og dessuten ulovlig. 

Med vennlig hilsen,

Anders Gram Giskemo

Elev- og lærlingombud i Oslo kommune

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb