Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om hvem som kan komme inn i militæret.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurer på noe. Jeg går VG1 no snart ferdig med første året. Også har jeg lyst å gå i militæret og kanskje få jobb der. Men når jeg er ferdig med VG3 fyller jeg 19. Kan jeg fortsatt være med da? En jeg kjenner hadde så mange i kullet sitt at han slapp. Pga at han var i lære når han egentlig skulle. Jeg vet at det med plasser kommer ann på hvor mange som søker seg inn. Spørsmål: Kan jeg være med selv om jeg går tre år på VGS? Hvor mange kommer inn i militæret? Er det vanskelig å komme inn? Hvor fort stiger man i gradene? Takker for svar! Kjempe bra side

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Ja, hvor mange år du går på videregående utdanning spiller ingen rolle. Det viktigste er at du blir godkjent for militærtjeneste på sesjon (det som kalles «tjenestedyktig»). Gjennom sesjon kan du også fortelle Forsvaret når du planlegger å være ferdig med videregående utdanning, slik at du kan planlegge med en innkalling til førstegangstjeneste når du er ferdig. 

Hvor mange som kommer inn i militæret: 
Grovt sett er det i underkant av 10 000 som gjennomfører førstegangstjenesten hvert år. Samtidig er det ca. 900 som tas opp til befalsutdanning og ca. 500 som tas opp som lærlinger i Forsvaret hvert år. 

Hvor fort man stiger i gradene kan vi ikke gi et godt svar på. En vanlig soldat i førstegangstjeneste kan ikke få høyere grad enn visekorporal eller visekonstabel. For å bli beskikket til visekorporal/visekonstabel må du ha utmerket deg i tjenesten, eller for eksempel fungere i en laglederrolle. 
For å få befalsgrad (sersjant/kvartermester eller høyere) må du ha fullført befalsutdanning, noe som tar 12 måneder. For å stige i gradene derfra kan du for eksempel søke høyere stillinger etter at du har opparbeidet deg erfaring, eller søke opptak til krigsskolene. 
 
Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret