Hopp til hovedinnholdet

Hvilken farge skal jeg ha på russeklærne?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg går Helse og oppvekst linja og skal være russ nå i Mai. Jeg vet at Blåruss er økonomi og Svartruss er yrkesfaglig, så ut ifra det skal jeg jo være Svartruss. Men jeg så mange som gikk Helse ifjor som var blåruss... Så hvilken farge skal jeg være? Blå eller svart?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, 

I utgangspunktet er det som regel sånn at blåruss er elever som tar studiespesialisering med økonomi, eller salg og service (hvis man gjør dette kan man velge selv om man vil være rød –eller blåruss). Rødruss er elever som tar allmennfag (idrett, media og kommunikasjon, formgivning (i tre år) eller musikk, dans og drama. Svartruss er blant annet elever som utdanner seg innen yrkesfag, men dette varierer fra skole til skole. Grønnrusser elever som går skole innenfor landbruk og naturbruk.

Hva slags tradisjoner som finnes kan imidlertid variere veldig fra skole til skole, og det er mulig at det er noen andre tradisjoner der du bor. Det er også sånn at man bestiller russeklær helt på eget initiativ, og står derfor egentlig fritt til å velge den fargen man vil på klærne selv. Likevel velger jo de fleste å følge tradisjoner og resten av klassen, så jeg vil anbefale deg å høre med dem du går sammen med, og eventuelt russestyret. De vil helt sikkert kunne svare deg på dette :)

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke fått russeklærne du bestilte?

russebukser (colourbox.com)

Er du russ i år og klar for fest og moro? Da har du kanskje bestilt russedress og andre effekter. Men hva gjør du hvis varene du har bestilt aldri kommer? Les hva som skjedde med Line.

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Økonomitips for russen

Russ og økonomi (ung.no)

Russ i år, eller kanskje i gang med å planlegge russetida neste år? Her er noen gode tips du bør ta med deg på veien.

Les mer

Kjøpt russeutstyr du angrer på?

russebukse jente (colourbox.com)

Har du kjøpt russeklær i feil størrelse, eller er teksten på russekortet feil? Husk at vanlige forbrukerrettigheter også gjelder for deg som er russ.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid