Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta P-matte og bli siviløkonom?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! :-) Jeg har utrolig lyst til å bli siviløkonom, og jeg lurte på hva slags fag man trenger å ta da? Kan jeg ta P-matte? Eller må jeg ta T-matte? Har helst lyst til å ta P-matte. Og så lurer jeg på hva R og S- matte er? Og hva som er forskjellen på de. Hvilken linje er det som er best for meg på videregående? Er det samfunnsfag, språk og økonomi? Jeg har som sagt veldig veldig lyst til å jobbe med økonomi. Må man studere i 5 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så fint at du kontakter Ung.no! :)

For å bli siviløkonom må man ha en master (5 år) i økonomiske og administrative fag.

På de fleste økonomi- og administrasjonsstudier er ikke opptakskravet noe mer enn generell studiekompetanse. Med andre ord kan du gjerne ta P-matte om du helst vil ta det. 

Du spør også om forskjellen på R- og S-matte. R-matte er realfagsmatte, mens S-matte er samfunnsfaglig matte. Realfagsmatten er regnet som den vanskeligste. Du kan også komme inn på de fleste økonomi- og administrasjonsstudier uten å ta R-matte. Oftest er ikke S-matte heller påkrevd.

Om du vil bli siviløkonom, er nok Studiespesialisering med Språk, samfunnsfag og økonomi det mest relevante. Samtidig har du veldig mange andre muligheter. Som sagt kan du komme inn på de fleste relevante studier, så lenge du har generell studiekompetanse. Det kan du få på veldig mange måter: Studiespesialisering, Musikk, dans og drama, Medier og kommunikasjon, Idrettsfag, Kunst, Design og arkitektur eller et yrkesfag + påbygging. 

Du bør velge den retningen du er mest interessert i. Da er du mer motivert på skolen, får bedre karakterer og kommer lettere inn på det økonomistudiet du ønsker. 

Du er ikke nødt til å studere i fem år for å jobbe med økonomi, men for å få tittelen siviløkonom kreves det en master (5 år). Du kan likevel være aktuell for mange økonomistillinger med en bachelor (3 år).

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanningsprogram på VGS du kan velge mellom

Gutt står og tenker (colourbox.com)

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre?

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole