Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skaffe jobb og praksisplass?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg er gutt 19 år gammel ,fra Trondheim . jeg lure på hvordan kan jeg skaffe meg et job etter praksisplass, og jeg har ikke nåk søknad til praksisplass, , kan dere hjelpe meg hvordan kan jeg skrive ,om praksisplass ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

takk for spørsmål.

Som regel leverer man både en søknad og en CV til en arbeidsgiver når man søker jobb eller lærlingplass. En søknad forteller om hva du har lyst til å gjøre i en ny jobb, mens CV'en forteller om hva du har gjort tidligere

I en CV har du blant annet fødselsdato (dag/måned/år), hvilket utdanningsprogram du har gått på videregående, hva slags annen arbeidserfaring du har, adresse og e-postadresse. Den kan du levere sammen med søknaden.

Her finner du noen CV-maler du kan laste ned og fylle inn selv. Da får du en fin og ryddig CV.

Selve søknaden din kan du dele opp i følgende deler:

  • Hva er din motivasjon for å søke? Hvorfor vil du ha akkurat denne jobben? Arbeidsgiver ønsker motiverte ansatte som er oppriktig interessert i jobben. Det er derfor viktig at du får fram hva du kan bidra med og hvordan. Beskriv motivasjonen din på en gjennomtenkt og oppriktig måte, slik at akkurat din jobbsøknad skiller seg ut i søknadsbunken.
  • Hvilke erfaringer har du? Hvilke personlige egenskaper har du? Hvordan kan du bruke dine tidligere erfaringer i denne jobben? Hvis du ikke har hatt så mange jobber før så har du likevel lært mye av arbeidsuker på skolen, arbeidsoppgaver hjemme, sittet barnevakt og liknende. Kanskje har du også vært kaptein på håndballaget, sittet i elevrådet eller du er medlem i en organisasjon?
  • Deretter kan du godt gjenta motivasjonen (hvorfor du vil jobbe akkurat der) din i en setning, samt skrive at du gjerne stiller til intervju.
  • Når kan du starte? Hvor mye kan du jobbe? Når og hvordan kan du kontaktes? Hvis du sjelden sjekker mailen din så er det dumt å skrive at du kan kontaktes på e-post. Det beste er imidlertid om du i perioder der du søker på jobber er tilgjengelig på både e-post og telefon.

Her kan du finne flere skrivetips og et eksempel på en søknad.

Når du har laget CV og søknad, bør du ringe eller gå innom bedrifter hvor du vil jobbe eller ha praksisplass. Si at du er interessert i å jobbe hos dem og spør om du kan komme innom med CV og søknad.

Rådgiver eller lærer kan også hjelpe deg med å finne bedrifter og med CV og søknad.

Håper svaret var til hjelp! Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb