Hopp til hovedinnholdet

Hva tjener en elektriker kontra en elektroingeniør?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg har lyst til å utdanne meg som elektriker for å deretter utdanne meg som elektroingeniør med master grad. Hva tjener en elektriker i forholdt til en elektroingeniør med og uten master grad. Jeg finner ingen nye kilder på hva man tjener, bare fra 2008 og sånt. jeg vil helst ha gjennomsnitt lønn fra i fjor for elektriker, elektroingeniør og elektroingeniør med master grad. Hva er det høyeste en elektroingeniør med høyest utdanning kan tjene? Hva er kybernetikk? er kybernetiker og elektroingeniør det samme? går elektroingeniører på ntnu? hva er snittet for å bli elektriker, elektroingeniør, elektroingeniør med master grad, helst snitt fra i fjor og ikke fra 2008. Burde jeg være elektriker i 3 år får å så utdanne meg som elektroingeniør? Hvor lang tid tar utdanning til de tre forskjelige jobbene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for dine spørsmål!

Hva tjener en elektriker i forholdt til en elektroingeniør med og uten master grad? Hva er det høyeste en elektroingeniør med høyest utdanning kan tjene?

På Utdanning.no kan du se gjennomsnittslønn til både elektrikere og elektroingeniører, men husk at startlønn ofte er noe lavere.

Det finnes dessverre ingen oversikt over lønnsforskjellen til elektroingeniører med og uten master. Det er kanskje fordi det varierer veldig fra arbeidssted til arbeidssted, og det er opp til den ansatte å forhandle frem sin egen lønn med sjefen. Lønn kan forhandles basert på for eksempel utdanning, karakterer, erfaring og kunnskaper bedriften trenger.

Det finnes ingen makslønn for hva en elektroingeniør kan tjene, og siden lønnsforhandligene varierer, blir det bare gjetting hvis vi skal si hvor mye man potensielt kan tjene.

Hva er kybernetikk? er kybernetiker og elektroingeniør det samme?

Kybernetikk handler om styringsmekanismer i maskiner og levende systemer. Det er ofte knyttet til datavitenskap. Du finner en del info hvis du søker rundt på nett.

En elektroingeniør kan ha veldig mange forskjellige arbeidsoppgaver, som kan variere etter hvor man er ansatt. I noen tilfeller vil nok en elektroingeniør og en kybernetiker ha noen av de samme arbeidsoppgavene.

På Utdanning.no kan du lese om å jobbe som elektroingeniør.

går elektroingeniører på ntnu?

Du kan studere til å bli elektroingeniør på NTNU i Trondheim, men du kan også studere det mange andre steder, for eksempel Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Agder, Universitet i Sørøst Norge og flere andre steder.

Her er alle høyskolene og universitetene som tilbyr relevante utdanninger for elektroingeniører.

hva er snittet for å bli elektriker, elektroingeniør, elektroingeniør med master grad?

Elektriker blir man gjerne gjennom videregående. Snittene vil variere fra skole til skole. Ta kontakt med skolene du er interessert i eller inntakskontoret i fylket ditt for å finne ut hva snittet er der.

Elektroingeniørutdanningen har også ulike snitt etter hvor du vil studere. Poenggrensene ser du til høyre i dette skjemaet. Bruk Karakterkalkulatoren for å finne ut hvor mye poeng du tror du kan få. Du kan også se hvordan poeng regnes ut her.

Du søker deg inn på mastergrad etter fullført bachelor. Da vil karakterkravene også variere mellom skoler, men du ser dem i nevnte liste.

Burde jeg være elektriker i 3 år får å så utdanne meg som elektroingeniør?

Det er ingen krav om å jobbe som elektriker først, og hvis du jobber godt på universitetet/høyskolen, skal du være kvalifisert til å søke jobb som elektroingeniør etterpå.

Samtidig trekker det sikkert opp om du har en del praktisk erfaring som elektriker fra før.

Dessverre kan vi ikke svare på om du bør gjøre det eller ikke. Tenk på om du har lyst eller ikke, på fordeler og ulemper mellom de ulike alternativene.

Hvor lang tid tar utdanning til de tre forskjelige jobbene?

Det tar fire år å bli elektriker: Først tar man Vg1 Elektrofag, deretter Vg2 Elenergi og til slutt to år læretid.

Elektroingeniørutdanning tar tre år etter videregående hvis du vil ha bachelor, og to år til hvis du vil ha master.

Det høres ut som at du har mange spørsmål om utdanning. Jeg vil anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen din. Da kan dere snakke mer om mulighetene dine og tingene du lurer. Ellers kan du selvsagt også sende oss et nytt spørsmål.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb