Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli rådgiver?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil gjerne jobbe innen rådgiver/ledelse. Hvilken veg går jeg da? Etter vgs.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Rådgivere og sosiallærere har ulike utdanningsbakgrunner. Det er nemlig ikke bare en utdanning som fører til dette yrket, bakgrunn som lærere, sosionomer, barnevernspedagoger og spesialpedagog kan være aktuelle. Søk opp disse yrkene på utdanning.no for å lese mer om dem der. 

Utdanningene som er nevn ovenfor, tar man ved Høyskole eller Universitet, og for å komme inn her trenger man generell studiekompetanse fra videregående. Les mer om hvilke utdanningsprogram som gir deg dette i artikkelen under svaret. 

I stillingsutlysninger hvor det søkes etter rådgiver/sosiallærere er det ofte et krav om man har noe bakgrunn fra pedagogikk slik at man også kan undervise. Ofte har de da både lærerutdanning og utdanning innen pedagogikk eller spesialpedagogikk.

Det finnes videreutdanning for dem som vil jobbe med rådgivning, karriereveiledning og sosialpedagogisk veiledning. Utdanningen er et årsstudium, men kan alternativt tas på deltid over 2 år. Opptakskravet er at man jobber som lærer, rådgiver på skole eller med veiledning av ungdom på annen måte. Det anbefales at alle som har rådgiverstilling i skolen tar denne videreutdanningen. Eksempel på en høgskole som tilbyr denne videreutdanningen: Høgskolen i Oslo og Akershus.

Skoleledelsen har også gjerne bakgrunn som lærer og har gjerne jobbet som det i flere år. De som derimot jobber i administrasjonen og resepsjonen kan ha bakgrunn innen økonomi, administrasjon, ledelse eller lignende.

Snakk gjerne litt med rådgiveren på skolen din dersom du er usikker på noe.

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb