Hopp til hovedinnholdet

Russetiden er ikke så veldig langt unna

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Russetiden er ikke så veldig langt unna, og jeg lurer på en del ting. Først og fremst er det dette med hjernehinnebetennelse. Jeg har tenkt å delta i russefeiringen, og skal på russetreff og fester hos venner. Men jeg drikker ikke, og samtidig røyker jeg ikke. Driver ikke med noe form for rus. Derfor lurer jeg på om jeg bør ta en vaksine mot hjernehinnebetennelse eller ikke. Eventuelt hvorfor? Deretter kommer det til dette med fester, og møte med nye mennesker. Man blir gjerne kjent med nye mennesker, og ting kan skje veldig raskt. Det er mye hook-ups og sånt inne i bildet. Og det kan også fort lede til sex. Det kan jo hende jeg blir med på ting, men hvordan skal jeg klare å sette ned foten dersom en ubehagelig situasjon oppstår? Og: Er sjansen for kyssesyken stor under russetiden? Vil jo ikke bli syk rett før alle viktige eksamener. Hvordan kan jeg eventuelt passe på og ikke få kyssesyken? På forhånd takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har noen tanker og spørsmål om russetiden som er rett rundt hjørnet

Vaksine mot hjernehinnebetennelse

Det er anbefalt å ta vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse, selv om du ikke skal drikke i russetiden.  Når mange mennesker lever så tett som i russetiden og kanskje en del også har litt redusert imunforsvar fordi de kjører seg selv ganske hardt, vil hjernehinnebetennelse være en sykdom som kan opptre og spre seg.  Alle er utsatt for smitte når de er sammen med andre folk som kan ha smitten.  Les mer i artikkel under.

Press til å bli med på noe du ikke ønsker 

Du tenker nøye igjennom, og har et realistisk bilde av at ting kan skje i russetiden og du lurer på hvordan du kan stå imot.  -Du gjør egentlig det beste du kan gjøre for å greie det: Du tenker igjennom det på forhånd.  Det å ha tenkt igjennom og tatt en bestemmelse for hva man selv vil FØR situasjonen oppstår, virker faktisk.  Du har jo også bestemt deg for å ikke drikke, og det er jo også noe som er en god "beskyttelsesfaktor".  Drikker man, så blir jo egne grenser mindre tydelige, og man kan gjøre ting man ikke ville ha gjort uten alkohol- eller ruspåvirkning.  Et tredje råd er å være tydelig på hva du vil og ikke vil være med på.  DU bestemmer jo det!

Sjansen for å få andre infeksjoner

Når mange mennesker lever tett og når man presser seg selv med lite søvn, mye alkohol/rus, å fryse og være våt o.s.v. så øker jo faren for en del luftveisinfeksjoner blant annet.  Kyssesyken er også en smittsom infeksjon som man kan få da, også fordi dere er i en alder dere er litt mer utsatt for å bli syke av slik smitte.  -Om du tar forhåndsregler som å sove nok, spise bra, ikke alkohol/rus, ikke fryse og ikke kysse på så altfor mange, så er jo faren mindre for å bli syk.  

Lykke til med en hyggelig russetid!

Se også aktuell informasjon i artikler under.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Pasient får Vaksine hos legen (colourbox.com)

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). Ungdom som skal delta i russefeiring har særlig høy risiko for smitte.

Les mer

Pass opp for hjernehinnebetennelse i russetiden!

Det er spesielt hjernehinnebetennelse du bør være oppmerksom på under russefeiringen. Se her hvordan du kan unngå å bli smittet.

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Drikking i russetiden - hvor går grensen?

Ølboks i gresset (colourbox.com)

Sjekk hva som er de farligste russeknutene. Les også hva som skjer med kroppen når du er beruset.

 

Ta ansvar for at du og vennen din kommer dere helskinnet ut av russetiden!

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid