Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg gå på videregående for å bli flymekaniker eller flygeleder i Forsvaret?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Skal snart begynne på videregående og vet ikke helt hva jeg skal velge. Jeg har lyst å velge noe jeg virkelig er interressert i, men jeg føler jeg ikke vet nok om utdanningen. Hva må jeg gå på videregående for å bli flymekaniker eller flygeleder i Forsvaret? Hvordan funker det i Forsvaret? Er utdanningen gratis? Hvor er det mulig å ta denne utdanningen? Hva krever utdanningen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så fint at du kontaker oss for å få mer informasjon.

Flymekaniker

For å bli flymekaniker kan du ta et fagbrev i et flyfag gjennom videregående. Det er et 5-årig løp hvor de 3 første årene er på skolebenken, mens de 2 resterende årene tilbringes som lærling i bedrift.

Da søker du først Vg1 Elektrofag. Her må du få relativt gode karakterer, og deretter søke VG2 Flyfag. Etter VG2 må man velge om man skal spesialisere seg innenfor mekanikk (VG3 Flyfag), eller elektronikk (VG3 Avionikkfag).

Hvis man har bakgrunn fra VG3 Flyfag, kan man søke seg læreplass i tre forskjellige fagretninger. De er Flysystemmekaniker, Flystrukturmekaniker og Flymotormekaniker. Har man derimot har valgt VG3 Avionikkfag, kan man søke seg læreplass i Avionikerfaget. Bedrifter som tar inn lærlinger, er gjerne sivile flyselskap, vedlikeholdsorganisasjoner og Luftforsvaret.

Les mer om de ulike veiene her.

Det finnes 4 flyfaglinjer i norge: Sola VGS (Flyfag og Avionikkfag), Skedsmo VGS (Flyfag og Avionikkfag), Bodø VGS (Flyfag og Avionikkfag) og Bardufoss VGS (Flyfag). Alle disse linjene er såkalte landslinjer som tar inn søkere fra hele landet, forutsett bestått VG1 Elektrofag.

Ellers har du også Luftforsvarets Skolesenter på Kjevik som gir flymekanikerutdanning kombinert med befalsutdanning. Inntakskravet her er generell studiekompetanse og at kanditaten klarer å gjennomføre GSU (grunnleggende soldatutdanning) og GBK (grunnleggende befalskurs) samt fysiske krav for befal. For å komme inn her kan du altså gå hva du vil på videregående, så lenge du tar generell studiekompetanse også.

Utdanning i Forsvaret er gratis.

Flygeleder

Flygelederutdanning kan du ikke bli gjennom Forsvaret eller videregående. Med andre ord står du ganske fritt med hva du velger på videregående, så lenge du oppnår generell studiekompetanse og får minst 4 i snitt.

Flygelederutdanningen tar ca. to år og består av:

  • Forkurs i Norge (cirka to uker i starten av september).
  • Initial training ved NATS i Storbritannia (9 måneder fra september til juni).
  • Transisjonskurs: kurs i norske regler og bestemmelser, systemopplæring og meteorologi (tre til fire uker).
  • Praktisk opplæring og trening ved et kontrolltårn eller en kontrollsentral i Norge (ca. 12 måneder). Denne perioden leder frem til eksamen og sertifisering som flygeleder.

Les mer om utdanningen på avinor.no

Opptakskrav

  • Du må ha fylt 19 år 1. januar i opptaksåret.
  • Generell studiekompetanse med gjennomsnittskarakter 4,0 eller bedre fra videregående.
  • Flytende muntlig og skriftlig norsk.
  • Meget gode engelskkunnskaper. Krav til å bestå TOEFL (Test of English as a Foreign Language). Du må imidlertid ikke ha tatt TOEFL-testen før du søker.
  • Plettfri vandel.
  • God helse med normalt fargesyn og synskorreksjon ikke mer enn +5/- 6 dioptri, god hørsel og klar tale.

 

Svaret ble litt langt, men håper det var forståelig. Husk at du også kan snakke med rådgiver på skolen om slike ting. Du kan også kontakte Forsvaret eller skolene du er interessert i for mer informasjon.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb