Hopp til hovedinnholdet

Jente på 18 år vil gjerne være russ neste år, men opplever at mammaen hennes er veldig negativ til dette.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Neste år har jeg lyst til å være russ. Men mamma lar meg ikke, hun sier at tanta mi kommer til å kaste meg ut (jeg skal bo hos henne hvis jeg kommer inn på den skolen jeg vil gå på) hvis jeg skal være russ. Selvfølgelig så kan jo ikke mamma true meg med det da hun faktisk ikke vet hva tanta mi mener om dette. Og jeg er jo 18, så mamma kan ikke bestemme over meg. Og som russ trenger man jo ikke å svi masse tusen på russeklær. Og alle russ trenger ikke å drikke (jeg holder meg unna alkohol) eller ha sex med hvem som helst (jeg har jo kjæreste). Jeg vil for en gangs skyld gjøre noe morsomt, hele livet mitt har vært kjedelig og jeg vil være russ så jeg får oppleve noe morsomt jeg kan se tilbake til, i tillegg til å virkelig feire at jeg er ferdig med videregående. Synes det er veldig teit av mamma å mene slikt om russ og se ned på meg pga det jeg ønsker. Jeg må da få lov til å gjøre det jeg ønsker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Beklager at det har tatt lang tid før du har fått svar.

Jeg skjønner godt at du har lyst til å feire russetiden som en avslutning på skoletiden. Du er dessuten over 18 år og bestemmer selv, som du sier.

Samtidig kan det være vanskelg å kose seg i russetiden hvis du samtidig opplever mye motstand og kritikk fra familien din. Kan dette handle om at de er bekymret for deg og ønsker å beskytte deg fra negative opplevelser? Kanskje tenker mammaen din på ditt rykte og er opptatt av hva andre vil mene om deg?

Russen får mye negativ oppmerksomhet i media. Foreldre leser historier om overstadig fyll, voldtekter og løssluppen holdning til sex. Kanskje er ikke mammaen din kjent med at dette bare gjelder noen få, og at de aller fleste fester godt innfor grensene av det som er greit for de fleste?

Du skriver at man ikke trenger å svi av mange tusen på russeklær, at du ikke drikker alkohol og har kjæreste. Dette viser jo at du har veldig fornuftige holdninger til russetiden.

Jeg vil foreslå at du ber om en samtale med mammaen din om disse tingene der dere setter dere ned og hører på hverandres tanker og argumenter. Kanskje kan din tante også være med på dette? Du kan bruke året som kommer til å gi henne informasjon om alt det positive russen er engasjert i. Du kan også oppfordre henne til å snakke med foreldrene til venner av deg for å høre litt om hvilke tanker og holdninger de har til russetiden.

Ta en titt på artiklene under svaret, så kanskje du finner noen tips der også?

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Åtte tips til en bra russefeiring

Russ på sykkel i gata (colourbox.com)

Russetiden skal være en av de beste opplevelsene i livet ditt. Sørg for at den blir nettopp det med disse tipsene.

Skrevet av Hanna, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie