Hopp til hovedinnholdet

Moren min og jeg krangler om konsertbilletter. Kan hun ta penger som jeg har fått i fra Lånekassen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heii Jeg har en veldig streng mor, og nå til høsten begynte jeg på VGs men jeg begynte på privatskole. Og nå nylig fikk jeg stipendet mitt, Jeg fikk noe med 3000 ettersom jeg fikk utstyrs stipend og grunnstipend for august, september samtidig. Og jeg valgte å bruke ca 1000 kr av stipendet på konsert billetter. Mamma fant ut av dette og ble veldig sur. For før jeg starta på privat skolen, så hadde hun sagt at jeg skal betale en andel med mine stipend penger, i tillegg til måneds kort. Men for noen dager siden så sa hun at hun kunne betale det for meg, at jeg ikke trengte. Men nå når huk finner ut av at jeg brukte pengene på konsert penger, så blir hun veldig sur og tar fra meg 1000kr av stipendet, har hun rett til dette? Jeg ble jo selvfølgelig veldig sur og irritert, dette er jo mine penger? Og nå plustelig sier hun at jeg må betale for skole, måneds kort og trenings medlemskap. Jeg er så irritert, sur og forvirret. Jeg skjønner ikke, hun kan ikke bare si sånn å ta pengene MINE?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er at et barn over 15 år kan bestemme over egne penger som er gitt dem til egen rådighet. Dette følger av vergemålsloven § 12. Det kan av og til være litt uklart hva som ligger i dette med at pengene skal være gitt barnet til egen rådighet, så jeg kan ikke gi deg noe klart svar. Foreldre har uansett rett til å nekte et barn å bruke penger dersom de mener at det er fare for at barnet bruker det på noe som er klart til skade for barnet. 

Uavhengig av det jeg har skrevet ovenfor, så høres det ut som om du og moren din bør prøve å bli enige om en ordning som fungerer for dere når det gjelder penger. Selv om jeg forstår at det er kjipt at moren din først har sagt at hun skal dekke utgiftene dine, men senere går tilbake på det, så kan jeg forstå henne også. Du har jo fått stipend for å bruke på utstyr til skolen, og da er det forståelig at hun syns det er kjedelig at hun måtte betale dette i stedet fordi du hadde brukt pengene på konsertbilletter. 

Du og moren din bør sette dere ned sammen og inngå en avtale om pengebruk. For eksempel kan du jo prøve å foreslå at dersom hun betaler noen av utgiftene dine, så skal du klare å disponere resten av pengene dine slik at du kan dekke resten selv. Dersom du har penger til overs når utgiftene dine er betalt, kan du disponere disse fritt (så lenge de ikke brukes på noe som er skadelig for deg.)

Lykke til! Jeg håper dere finner en løsning som passer for dere begge. Før du snakker med moren din, kan du lese de vedlagte artiklene og se om du får noen gode tips.  

Vennlig hilsen

juristen, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte