Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg få rådgivning og veiledning etter vgs?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ser etter en rådgiver som kan hjelpe meg med veien videre etter VGS ( Er ferdig ) Er litt usikker på hvilken vei jeg skal gå, studere i norge eller utlande og andre genere spørsmål om hva jeg må gjøre videre/ hva jeg kan gjøre videre. Når jeg "googler" etter rådgiver så får jeg bare opp "Vil du bli rådgiver" og ikke en rådgiver. Trenger å vite hvem jeg kan snakke med og få hjelp til å ta det neste steg. Bor i Hordalan om dette skulle hjelpe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Enig at det ikke er så lett å finne frem til dette på Google. Mange kaller seg "Karriereveiledere" og "Karrieresentere", så det kan hende du får bedre resultater hvis du søker etter det!

Det finnes det som heter fylkesvise karrieresentre, hvor alle over 19 kan få gratis karriereveiledning. Finnmark, Hedmark, Oslo og Sør-Trøndelag har foreløpig ikke slikt karrieresenter. 

På de fleste universiteter og høyskoler fins det også karrieresentre, og disse er som regel veldig gode. Du må i prinsippet være student for å benytte tjenestene deres. Men det *går an* å ringe eller maile dem og spørre høflig om man kan komme innom likevel (men ikke regn med det). Du kan også spørre skolen du har gått på om det er mulig å komme innom for rådgivning.

Hvis du hadde bodd i Oslo, er det et gratis og veldig bra sted som heter UngInfo - de gir gratis og god karriereveiledning, og har kontor i Møllergata. De kan du komme innom om du skulle være på besøk i byen.

Hva gjelder utdanning i utlandet burde du ta kontakt med ANSA, og høre om de kan hjelpe deg å sortere tankene dine. 

Ellers fins det mange private karrieresentre også, som koster penger. Disse kan være dyre, men også profesjonelle og gode. Så dette kommer an på hvor mye du føler du trenger det, og hva du eventuelt har råd til og syns det er verdt. 

Så, du har noen muligheter. Selv om mange mener at det burde vært flere :)

Se også denne oversikten på utdanning.no.


Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning