Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker ikke å være russ, er det sosialtakspetert?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 17 år gammel gutt, og neste år skal jeg være russ(litt usikker enda). Jeg har aldri blitt inkludert i klassen. På førsteåret grupperte folk seg raskt, og jeg ble aldri liksom med i noen gruppe. Hver dag i disse tider, diskuteres det og snakkes om russetiden. Hvor "fet" russebil folk har og hvilket fester man skal gå på. Og selvsagt disse "dekknavnene" og logoene på bussene sine. Jeg er en ganske sjenert person når jeg er med andre jeg ikke kjenner. Har heller aldri hatt noen venner, eller noen jeg kan snakke med om alt. Jeg har derfor bestemt meg for å ikke være russ. Ingen har spurt meg enda, eller jeg har heller ikke sagt det til noen. Jeg er ikke en drikke- og feste person. Har heller aldri vært invitert på noen fest. Ganske trist egentlig, men jeg trives ganske godt i mitt eget selskap. Er det sosialt akseptert å ikke være russ? Jeg er egentlig ganske sikker på at jeg ikke vil være russ. Har ikke hørt om noen andre enda som ikke vil være russ, men det kommer vel

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver at du ikke har så mange venner og at du aldri har blitt invitert på fest, men at du egentlig trives godt i ditt eget selskap. Jeg syntes det er litt vanskelig å forstå om dette med at du ikke har så mange venner er noe du sliter mye med, eller ikke. Likevel så tenker jeg at du kanskje også ville hatt behov for en god venn eller to i livet ditt. Ikke fordi alle mennesker må være supersosiale og finne på masse hele tiden, men bare at det rett og slett kan være godt å ha noen venner man kan snakke med. Du kjenner kanskje noen i klassen litt fra før, noen du komme litt bedre overens med en andre, som du kan prøve å få litt bedre kontakt med? Kanskje noen som deler samme hobby eller interesse for deg? Det kan være godt å ha en venn man føler man kan dele ting med og det er trist å høre at du ikke bli inkludert så mye av de du går i klasse med.

Når det komme til dette med russetiden så mener jeg at dette er noe du må kunne bestemme selv og at det er helt opp til deg. Det er nok flere en deg som går med en tanke om at man ikke vil være russ, av forskjellige grunner. Jeg syntes ikke dette er noe man skal føle seg presset til å være, men at man heller må gjøre det som passer for seg selv. Derfor syntes jeg ikke du skal være flau over å være ærlig om dette så fremt det er det du selv ønsker.

Når det er sagt så går det også an å være russ og å delta i russefeiringen uten å drikke. Dersom det er festingen og alt som fører med alkoholinntaket du ikke ønsker å være med på. Kanskje kan du være med på bare noen treff uten å drikke? Ikke fordi dette er noe du må eller bør føle på et press til å være med på, men fordi det kanskje kan føles ensomt å ikke delta på dette når de fleste andre gjør det. Russetiden kan være mye fyll og lignende, men det kan også brukes som en sosialplatform for å komme bedre i kontakt med andre. Som nevnt, dette er noe du må føle på selv, og det er ingenting feil med å ikke ville være russ. Dersom du føler at du ikke ønsker å være russ eller å delta syntes jeg overhodet ikke du trenger å være flau eller føle på et press om å være med.

Nedenfor legger jeg ved en artikkel du kan lese og ønsker deg lykke til!


Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vil ikke være russ - hva skal jeg si?

Gutt som ikke vil være russ

"Hei. Jeg er egentlig russ neste år, men har ikke lyst til å bruke masse tid og penger på russetiden. Faktisk vet jeg ikke om jeg vil være russ i det hele tatt. Er det noe galt med meg? Ingen tenker jo sånn(...)".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid