Hopp til hovedinnholdet

I hvilke utdanninger må man ha matte S1 + S2?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går på studiespesialiserende i 3 klasse. I 2 klasse hadde jeg programfagene: geofag 1, geofag 2, biologi 1 og S1-matten. I 3 klasse har jeg programfagene: Biologi 2, Psykologi 1, Rettslære 1 og S2-matte. Vet jeg har et for mye fag nå i 3 klasse. Men jeg aner ikke hvilket fag jeg skal ta vekk. Jeg vil ha fordypning i realfag. Og jeg har fordypning i Geofag. Jeg lurte på hvilken utdannelser som krever s2 matte for å komme inn? Vet det er står på nettet, men jeg vil vite gjerne vite alle (i hvertfall nesten, hvis du kan:)). På nettet sto det bare biologi, geofag og medisinstudiet som krever det bla. Jeg er veldig usikker på om jeg fortsette med s2-matte, synes den er vanskelig. Jeg er veldig redd for å styrke på eksamen i matte eller biologi. Helsing me

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner at du lurer på dette, og enig i at det ikke er så lett å finne frem på nett heller. Vi foreslår aller først at du tar en prat med rådgiver på skolen din - det er lurt å kunne se på fagkombinasjonen din sammen med ham/henne.

S2-matten trengs, som du skriver, i opptaket til noen høyere utdanninger. Noen realfaglige utdanninger krever at du har matte R1+R2, mens andre krever at du har enten R1 ELLER S1+S2. Så ved å ta S2, kan du kvalifisere til de studiene som krever denne varianten av realfag.

Det er en oversikt på Samordna Opptak som heter Kravkoder - der står det alle "kodenavnene" til de høyere utdanningene som har tilleggskrav. Hvis du vil gå inn ogforsikre deg selv, kan du da søke opp kravkodene på nett og se hvilke studier de gjelder. Angående S1+S2 finner jeg i hvert fall disse:

Medisin
(matematikk R1 eller matematikk S1 og S2 + fysikk 1 + kjemi 1 og 2)

Bioingeniørfag
(matematikk R1 eller S1 og S2 + enten fysikk 1, kjemi 1 eller biologi 1)

Bachelor i luftfartsfag
(matematikk R1 eller S1 og S2 + fysikk 1 + bestått opptaksprøve + godkjent medisinsk test)

Siviløkonom
(matematikk R1 eller matematikk S1 og S2)

Lektorutdanning i realfag
(matematikk R1 eller matematikk S1 og S2 + toårig fordypning på videregående i ett av disse realfagene: matematikk, kjemi, fysikk, biologi, geofag, informasjonsteknologi, teknologi og forskningslære)

Det finnes nok noen fler enn disse også. Det finnes også flere utdanninger enn dette hvor du trenger R2, som du ikke har i kombinasjonen din. Listen over var kun studier hvor du kan dekke opptakskravet ved å ta S2. Det blir litt for langt for oss å liste opp alle hvor du trenger R2 - så vi anbefaler at du sjekker kravkodene på Samordna Opptak, og slår dem opp på utdanning.no.

Ta en prat med rådgiver på skolen din for å være helt sikker på at dette blir riktig for deg! Husk også at hvis du skulle finne ut at du vil studere noe som trenger f.eks R2 senere, er det fullt mulig å ta opp dette faget som privatist.

Håper den korte listen vår hjalp :)

Lykke til med valgene dine. 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag