Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg laste ned sosiale medier med lik aldersgrense uten at foreldrene mine har godkjent det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 snart 14. Kan jeg laste ned og bruke Snapchat, Instagram og andre sosiale medier med lik aldersgrense uten at foreldrene mine har godkjent det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Både snapchat og instagram er i utgangspunktet OK for deg å bruke, med tanke på aldersgrenser. Det er 13-års grense på dem begge, ifølge medietilsynet.

Samtidig så er det sånn at dine foreldre har ansvar for deg fram til du er 18 år. Dette står det skrevet fint om i barneloven. Det er derfor opp til de å avgjøre hvilke sosiale medier de synes det er greit for deg å bruke. De har derfor rett til å nekte deg å bruke sosiale medier som de mener ikke er bra for deg, selv om du er 13 år og er innenfor aldersgrensen på selve appen.

Det som er dumt ved å bruke sosiale medier uten foreldres tillatelse, er at det blir veldig vanskelig å snakke med de om det senere. Det kan være at man opplever noen er slem med en eller at noen tar skjermbilde og deler et veldig privat bilde. Da kan det være greit å snakke med sine foreldre, men da kan det bli vanskelig fordi man har holdt det skjult for dem at man bruker slike apper. Derfor vil jeg anbefale at du har en åpen dialog med foreldrene dine om at du har lyst å bruke Snapchat, instagram og lignende apper. Du kan forberede gode argumenter for at du ønsker å bruke det, og f.eks. foreslå at dere kan lage regler for hvilke personer det er greit å legge til som venn. Det kan ende opp med at de sier nei, men det kan også føre til at du slipper å bruke sosiale medier bak ryggen deres og ikke trenger å ha dårlig samvittighet rundt bruken. 

Dere kan også gå inn på barnevakten.no og lese sammen om dette temaet. Jeg ønsker deg lykke til, håper dere blir enige!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag