Hopp til hovedinnholdet

Jeg er russ neste år men har ikke lyst til å være russ.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går andre året på vgs, og neste år blir jeg russ. Men jeg kan ikke si at jeg har noe spesiell lyst til å være russ, siden keg ikker har noen venner og har vanskelig med å snakke med folk. Men jeg dette er jo liksom ungdomstida mi, ikke sant? Det er nå jeg skal være vill og sånn, og så skal jeg sitte gammel og dement og huske bare dette, ikke sant? Så jeg er egentlig litt redd for at jeg kaster bort hele livet mitt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!
Takk for at du skriver til ung.no!
Du sier at du ikke har så lyst til å være russ, samtidig som du ha litt lyst til å være litt ung og vill. Ut fra dette forstår jeg at du er litt ambivalent også? Og det kan kjennes litt vanskelig å ikke være med på det som "alle" andre gjør.
 Først og fremst, så må du ikke være russ. Det er mange som avstår fra å være russ. Og i dag er det mye styr med å skulle være med på en russebuss,  skaffe penger til russebuss, antrekk osv. Dette er noe som også ofte kan gå på bekostning av innsatsen på skolen.
Du sier at du ikke har mange venner og at du har vanskelig for å snakke med andre. Om du ikke har så mange å være sammen med, kan russefeiringen bli en opplevelse som ikke blir så positiv for deg, så jeg vil anbefale deg å prøve å bli kjent med noen og venner med noen om du skal være med på russefeiringen.
Er det flere ved skolen som ikke skal være russ, kan du også prøve å bli kjent med noen av disse og at dere kan finne på noe annet i russetiden.
Jeg tror ikke russefeiringen vil være avgjørende for hva du har med deg av positive opplevelser å se tilbake på når du blir "gammel" Du har nok mange positive opplevelser du vil huske like godt som en russefeiring.
Poenget mitt er at det er du selv som bestemmer om du vil delta i russefeiringen eller ikke. 
Du trenger heller ikke å ta en avgjørelse om dette ennå, men om du velger å ikke feire russ, er det helt greit og et valg du selv må få ta.  Så går det også an å være med på deler av russefeiringen  og noen arrangementer selv om du ikke skal "ta den helt ut" og være med på alt! Jeg legger ved en artikkel som du kan ha nytte av å lese.
Håper du finner ut av hva som blir riktig for deg!
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vil ikke være russ - hva skal jeg si?

Gutt som ikke vil være russ

"Hei. Jeg er egentlig russ neste år, men har ikke lyst til å bruke masse tid og penger på russetiden. Faktisk vet jeg ikke om jeg vil være russ i det hele tatt. Er det noe galt med meg? Ingen tenker jo sånn(...)".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid