Hopp til hovedinnholdet

Lære med japansk

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg har interesse av å lære meg Japansk, og så langt har jeg funnet 2 alternativer, hvor jeg synnes den ene gir mer mening enn den andre. Alt. 1: Studere japansk i 2 år i Japan og nå nivå N1 (høyeste språkmestringsniva på JLPT), men ingen støtte fra lånekasen. Alt. 2: Studere japansk i 3 år på UiO eller UiB og nå nivå N2, men få støtte fra lånekassen. Sånn jeg ser det er alt. 1. raskere, og jeg får mer lærdom av kultur og oppnår høyere spårkkompetangse, mens alt 2 er treger, mindre språkkompetangse og innehollder noen tullefag (fyll fag) for å få det til å vare 3 år. Jeg synnes alt. 1. gir mest mening, men uten pengestøtte fra lånekassen er det temmelig vanskelig. Alt. 2. blir veldig langtrekken særlig pga de unødvendige fagene og jeg alt har en bachelor i noe annet. Spm. mitt er, hvorfor støtter ikke lånekassen effektive og høyere kvalitetsudannelser? Og finnes det noen måte å få økonomi til å ta alt. 1 uten å måtte jobbe i flere år for å bygge opp nok egenkapital?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Hyggelig at du er interessert i å studere japansk!

Jeg skal forsøke å svare på spørsmålene dine; jeg har også et par kommentarer til alternativene du nevner. Det er også et tredje alternativ det kan være greit for deg å vite om!

Lånekassen støtter høyere utdanning i utlandet på universitets- og høyskolenivå, enten som en del av en høyere utdanning i Norge (utveksling), eller som en hel akademisk grad i utlandet (bachelor eller mastergrad). Språkskoler er som regel enten ikke på universitetsnivå, eller de gir ikke en hel akademisk grad. Når en utdanning ikke er på universitets/høyskolenivå, eller skal brukes i forbindelse med dette, har ikke Lånekassen mulighet til å støtte den – de har begrensninger på hva de kan gjøre som settes av politikerne.

Å skaffe penger til å finansiere utdanning på egenhånd tar tid. Generelt handler det om å jobbe, spare og/eller investere – det er i prinsippet ikke forskjellig fra hvordan man samler penger til andre ting. Det finnes en del stipend og legater for studenter både i Norge og Japan, men som oftest vil disse være til høyere utdanning – dessverre ikke til språkskoler. Stipender og legater vil typisk være enten til kortere eller lengre opphold enn 2 år.

Når det kommer til alternativ 2, studier på UiO/UiB, kan det være en mulighet å se om du kan innpasse den tidligere utdanningen din i en «dobbeltbachelor» eller en fritt sammensatt bachelorgrad. Det er ikke sikkert dette vil fungere, men det kan være en mulighet til å ta fagene du er interessert i – og muligens droppe en del av støttefagene som du har mindre interesse for.

Det siste alternativet er følgende: ta en hel grad – master eller bachelor – i Japan. For studenter som planlegger å ta en hel grad i utlandet, kan Lånekassen støtte språk- og kulturopplæring i landet du skal utdanne deg i opptil 1 år. Etterpå kan du for eksempel fortsette med en faglig relevant mastergrad i Japan, undervist på engelsk, og fortsette med språkstudier på fritiden. ANSA har oversikt over utdanningstilbud på engelsk i Japan: www.ansa.no/Japan

Denne løsningen er avhengig av at du er villig til å ta mer japanskundervisning på egenhånd, og er villig til å ta en gradsutdanning i Japan.

Visste du forresten at du kan bestille gratis veiledning hos ANSA slik at du kan spørre enda mer om dine studiemuligheter i utlandet, og ikke minst Japan? 

Lykke til med språk og evt. videre studier:)

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Å studere i Asia

Kart over Asia (colourbox.com)

Søkertallene til land i Asia går stadig oppover, men for mange er kontinentet veldig langt borte. Vi tok en prat med en som har tilbragt flere år i ulike land i Asia.

Les mer

Tips for å komme i gang med språkopplæring

Ordbøker (www.colourbox.com)

Har du lyst til å lære et språk, men sliter med å komme i gang? ANSA har spurt elever og studenter etter deres språktips.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Høyere utdanning i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om høyere utdanning i utlandet