Hopp til hovedinnholdet

Tips til yrker som kan hjelpe barn og unge mellom 6-18 år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker. Unge og barn. Akkurat nå går jeg barne- og ungdomsarbeider og skal neste år gå ut i lære. Egentlig hadde jeg lyst til å bare ta påbygg og studere på høgskole etter det, men nå har jeg først lyst å skaffe meg noe som er "sikkert". Forresten, kan man ta påbygg og få generell studiekompetanse, hvis man allerede har tatt fagbrevet (eller svennebrevet)? Fordi etter å ha blitt barne- og ungdomsarbeider, har jeg gjerne lyst til å utdanne meg videre. Spørsmålet mitt er hva jeg kan utdanne meg videre som. Helt siden 2015 var jeg helt overbevist om at jeg ville bli lærer, men jeg klarer umulig å få til en firer i matematikk så det har jeg skjøvet til side før nå. Jeg vil egentlig jobbe med å hjelpe barn og unge fra alderen 6 til 18 år, angående psykisk helse. Noen tips om yrker jeg kan se mer på som passer akkurat det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner godt at du lurer på dette.

Det virker som du har gode tanker og gode planer for hvilken retning du vil ha fremover. Det kommer til å fins mange gode alternativer for deg, så det blir spennende å se. 

Aller først: Ja, du kan ta påbygg etter å ha tatt fagbrev. Du har rett til det, så det kan du gjøre når som helst etter fagbrevet ditt. Etter påbygg til generell studiekompetanse, vil du ha de aller fleste dører åpne for å søke høyere utdanning innen det du er interessert i. 

Det fins mange yrker som kan hjelpe barn og unge med psykisk helse. Vi anbefaler at du slår opp stikkord på utdanning.no. Men vi kan nevne yrker som psykolog, sosionom, vernepleier, spesialpedagog. Psykolog er det veldig vanskelig å komme inn på, de to andre er litt mindre vanskelig. Les gjerne på utdanning.no for ennå flere forslag. 

Du nevnte jo yrket lærer, og skrev at du ikke ville klare å få 4 i matematikk.

Hvis du søker deg inn på et lærerstudium, må du ganske riktig ha 4 eller bedre i matematikk. For øvrig dekker du også karakterkravet i matematikk hvis du har bestått ett av følgende matematikkfag: S1,S2, R1 eller R2.

Men det finnes også andre måter å bli lærer: Du kan ta master i for eksempel norsk (eller nordisk, litteratur eller lignende) eller samfunnsfag (statsvitenskap, sosiologi eller lignende) ved universitet/høyskole. Deretter tar du ett år med Praktisk-pedagogisk utdanning. Da blir du lektor og er kvalifisert til å undervise i skolen.

For mer info om dette, les artikkelen under svaret eller om yrket lærer på Utdanning.no. Det er ikke sikkert det er dette du vil, men vi ville nevne det.

Ellers anbefaler vi veldig å snakke med rådgiver på skolen din. Da kan du få god og presis informasjon om de ulike mulighetene dine fremover. Vi anbefaler også å lese så mye som mulig på utdanning.no.

Lykke til, bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Penal på skolpulten (colourbox.com)

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning