Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ta opp fag for å dra til USA?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 19 år gammel IKT Førsteårslærling. Jeg har gått 2 år på studiespesialisering, før jeg tok omvalg og gikk IKT for å bli lærling. Etter lærlingtiden min har jeg veldig lyst til å flytte til USA for å starte et nytt liv der. Gå på universitet/høgskole der, og få meg en jobb etter det. På grunn av mine 2 år på studiespesialisering har jeg karakterer i alle fag unntatt Norsk og Historie, for å kvalifisere til studiekompetanse i Norge. Kan jeg komme inn på College etc. i USA med karakterene jeg allerede har, kombinert med IKT fagene mine, eller må jeg ta opp Historie som privatist? Regner med jeg ikke trenger karakter i Norsk for å komme inn der borte.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende tanker du har om å flytte til USA. 

Vi anbefaler at du leser på ANSAs sider om utdanning i USA. Der står det mye bra, og de er mye større eksperter på dette enn oss. Ta også gjerne kontakt med dem, de kan hjelpe deg gratis.

PÅ ANSA sider står det at de aller fleste utdanninger på universitet i USA, krever at du har generell studiekompetanse for å søke. Hvis dette er tilfelle, så vil jo ikke du ha studiekompetanse etter lærlingtiden din. Vanligvis ville du jo da kunne tatt Vg4 påbygg til generell studiekompetanse - men siden du allerede har mange av studiekompetansefagene, så kan det være en mulighet å ta fagene du mangler som privatist.

Du må nok ta norskfaget også da - selv om du ikke trenger å kunne norsk der, så vil de se at du har fullført skolen og fått generell studiekompetanse, som norskfaget er en del av.

Vi foreslår at du leser på sidene til ANSA og tar en prat med dem. Spør om de vet om utdanninger hvor du ikke trenger generell studiekompetanse, eller om dette er et absolutt krav. Ta så en prat med rådgiver på skolen din, hvor dere ser på hvilke fag du må ta for å få generell studiekompetanse. Så kan dere drøfte om det beste for deg er VG4 påbygg, eller å ta fagene som privatist.

Lykke til uansett! ANSA er rette sted å snakke med :) 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

College i USA

Chicago by night (Foto: Elise Grong Ruud)

Et år eller flere i utlandet kan gi deg et nytt syn på verden og livet. Leker du med tanken på å ta et utvekslingsår, kan Elises historie være nyttig å lese.

Skrevet av Elise, student i USA.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Penal på skolpulten (colourbox.com)

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning