Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lest at man kan få hjernehinnebetennelse av å kysse, stemmer dette

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har lest at man kan få hjernehinnebetennelse av å kysse, stemmer dette? Er det farlig å kysse da? Hver gang jeg kysser noen går jeg rundt og er redd for å få hjernehinnebetennelse. Hvor stor sansynelighet er det for at det skjer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er fint at du skriver til ung.no om dette!
Du får ikke hjernehinnebetennelse av å kysse en person vanligvis. Men om en person du kysser har hjernehinnebetennelse, kan ha han/hun smitte deg og du kan få hjernehinnebetennelse. Hjernehinnebetennelse er ikke så vanlig, men det oppstår av og til når det er masse mennesker som møtes, f.eks under russefeiring og andre sammenkomster hvor mange unge møtes. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp.  Men du trenger ikke til vanlig å være redd for å få hjernehinnebetennelse.

Jeg legger ved en artikkel om hjernehinnebetennelse du kan lese..

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Pasient får Vaksine hos legen (colourbox.com)

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). Ungdom som skal delta i russefeiring har særlig høy risiko for smitte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse