Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det slik at jeg må lære om ting jeg aldri får bruk for i drømmejobben?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg er så lei av de unødvendige tingene vi lærer på skolen! Jeg vil bli en lege eller en arkitekt. Begge disse yrkene holder på med ting jeg er interessert i eller liker, men det føles ut som om skolen med vilje hindrer meg i å bli det jeg vil i livet. La meg bruke norsk, mitt dårligste fag, som et eksempel. Vi lærer om hvordan man skal analysere dikt og fortellinger. Det er jeg ikke særlig flink i, og jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal lære det? Jeg har aldri hørt om en lege eller arkitekt som har fått bruk av å analysere dikt før. Jeg får dårlig karakter i norsk pga sånt umotiverende stoff, noe som bare drifter meg av gåre fra å bli det jeg vil i livet. Mitt spørsmål er da nå: Hvorfor er det slik at jeg må lære om ting jeg aldri får bruk for i drømmejobben?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at bruker ung.no!

Det er ikke et entydig svar på dette spørsmålet.De fleste av oss føler at vi lærer ting på skolen som vi ikke har bruk for enten det er f.eks norsk, matte eller naturfag. I norsk er det bestemt at du skal kunne analysere dikt og fortellinger. Det står det om i kompetansemålene i norskfaget. Selv om du ikke føler at du har bruk for det, kan det derimot være andre som vil ha bruk for det i sin yrkeskarriere. Det er ikke mulig å skreddersy et faglig opplegg for hver enkelt elev.

Det å bli god i norsk skriftlig, har du nytte av i de fleste andre fag også. Hvis du tar imot veiledning fra faglæreren din i norsk, har du flere år på å øve på å bli god i norsk skriftlig. Det vil være standpunktkarakteren og eksamenskarakteren på vg3 som vil være tellende på vitnemålet ditt. 

Rådgiver for videregående skole

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer