Hopp til hovedinnholdet

Sliter med depresjon og angst. Lurer på om han burde ta et friår fra jobb.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en blikkenslager lærling på 19 år. har fullført 1,5 år av de 2 årene som er planlagt. Jeg har slitt veldig mye med depresjon og angst under videregående og læretiden. Foreldrene mine separerte seg i begynnelsen av læretiden min samtidig som at den psykiske helsa til faren min var i bånn. Jeg måtte som 18 åring gå på visninger, søke om lån og undertegne kjøpskontrakt for faren min. Jeg valgte å flytte inn med faren min fordi han ikke klarte seg alene. Jeg flyttet da til nabokommunen og vekk fra alle vennene mine. Jeg ble bare mer deprimert og angsten ble også verre. Dum som jeg er har jeg ikke oppsøkt lege. Alt dette har gjort at jeg føler jeg ikke lærer noe som helst. Jeg har ikke energi til noe som helst og jeg gruer meg til å dra på jobb fordi jeg føler jeg ikke får noe ut av det. Jeg har hyggelige kolleger som lærer meg ting. Men det sitter aldri. Har hatt tanker om selvmord. Er det urealistisk å få et friår så jeg kan bli frisk nok til å jobbe? Jeg klarer ikke mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei det er ikke urealistisk av deg å tenke på muligheten for å ta et friår fra jobb/lærlingetiden! Du sliter med depresjon og angst, og du sliter såpass mye at du har selvmordstanker. Dette sier meg noe om at du har behov for behandling for det du sliter med slik at du på sikt kan få det bedre med deg selv. Det er derfor veldig lurt av deg å snakke med fastlegen din om det du sliter med! Legen din vil ta deg på alvor og vil kunne sørge for at du får hjelp slik at du blir mindre deprimert og får mindre angst. Legen din vil også kunne hjelpe deg å ta et valg i forhold til om du skal ta et friår eller ei. Snakk derfor med legen din og vis legen din det du har skrevet her til oss i UNG.no. Hvem som er legen din finner du ut på denne linken www.helfo.no. Her kan du også bytte lege dersom du ønsker det.

Når det gjelder om du skal ta et friår eller ei så tenker jeg at dette er noe som det til syvende og sist er kun du som kan avgjøre. Men jeg tenker at det er viktig for meg så si at du kun har et halvt år igjen. Det kan være lurt at du holder ut dette halvåret, men at du samtidig sørger for at du skaffer deg hjelp av legen din.

Når det er slik at du er dypt fortvilet og opplever at livet ditt er vondt, vanskelig og umulig å forandre, så er det forståelig at du får tanker om at du bare vil gi opp alt og dø. Hvis livet ditt er alt for tungt og vanskelig og du selv ikke klarer å se hvordan situasjonen kan endres til det bedre, så er selvmord en utvei å tenke på fordi døden er et alternativ til å komme ut av den situasjonen du er i.

I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker, tanker om at du bare vil dø og at du ikke har noe mer å gjøre her, er på en måte tanker og ønsker om å slippe og måtte streve og slite med triste, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får nok hjelp og støtte slik at du får det bedre og situasjonen endres til det bedre, så kommer du til å få lyst til å leve videre og tankene om å dø forsvinner. For uansett hvor fastlåst og håpløst alt ser ut, så er det helt sikkert mulig å få til en forandring til det bedre. Helt sikkert. Selv om det ikke føles sånn for deg akkurat nå.

Det som hjelper mot selvmordstanker er å snakke om det til en person som kan hjelpe deg. Mitt forslag er at du først og fremst snakker med fastlegen din om det du sliter med av selvmordstanker, depresjon og angst. Legen din vil sørge for at du får hjelp slik at du på sikt får det mye bedre med deg selv.

Jeg legger ved en del artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb