Hopp til hovedinnholdet

Fullføre vgs etter alvorlig sykdom og videre utdanning?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Dersom en person blir alvorlig syk før hun/han har fullført vgs, og derfor ikke får fullført til vanlig tid: hva slags muligheter har denne personen da? Jeg vet at man har rett til skolegang flere år etter man egentlig skulle fullført, i tillegg til at man kan gå som privatist. MEN for at denne personen skal kunne starte på videre utdanning, MÅ man da ha fullført vgs? Når man endelig har blitt frisk og er klar for å starte livet sitt igjen, så får man ikke sjansen til det fordi man må fullføre vgs? Og hvordan fungerer det samme dersom man vil gå videre utdanning i utlandet? (Vil gjerne vite fakta om dette i Norge og i utlandet!) Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

Så bra at personen følger seg frisk nok til å gå på skolen igjen!

Når det gjelder mulighetene for å få fullført videregående, så må personen ta kontakt med inntakskontoret i fylket og/eller skolen personen går på. Det kan være litt ulikt hvilke ordninger de har for dette. Noen har bl.a. muligheten til å søke om utvidet rett, slik at man får muligheten til å fullføre.

Det vil selvfølgelig også være en mulighet til å melde seg opp til privatisteksamen. Oppmelding til eksamen våren 2018 er ute. Oppmelding til høsten 2018 vil det bli muligheter for. Uansett er det lurt å undersøke andre alternativer først.

Det er flere måter å kvalifisere seg til høyere utdanning på. På følgende link kan du se en oversikt over forskjellige alternativer, deriblant muligheter for å søke på utdanning når en ikke dekker kravene til generell studiekompetanse.

www.samordnaopptak.no/info/opptak/

Ang. utdanning i utlandet, på www.ansa.no finner du mye informasjon om å studere i utdandet.

 Når det gjelder spørsmål om inntak i utlandet, er dette utenfor det vi kan svare på. VI anbefaler at du kontakter ANSA (www.ansa.no) direkte. 

 

Lykke til!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Studere i et annet nordisk land?

Bybilde fra Aarhus (colourbox.com)

Visste du at du har rett til å studere i andre nordiske land på lik linje med landets egne borgere? Her får du råd om hvordan du bør gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning