Hopp til hovedinnholdet

Hvordan forebygge konflikter ved kjøp/salg av russelåt? 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hvis en russegruppe kjøper russesang fra meg, har de lov til å kreve pengene tilbake dersom det viser seg at de ikke vill ha den av likevel? Hvordan skal man isåfall forebygge slike situasjoner, og hvordan kan man løse det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg regner med at du opptrer som privatperson, og ikke som næringsdrivende. I så fall gjelder kjøpsloven og ikke forbrukerkjøpsloven. 

Kjøpsloven gjelder med mindre annet følger av avtale mellom partene. I kjøpsloven er det blant annet regler om leveringstid, mangler, reklamasjonsfrist, selgers rett til retting eller omlevering, prisavslag og heving. 

Dere bør lage en skriftlig avtale, som sier noe om hva du skal levere, når du skal levere, hva kjøper skal betale og når de skal betale. Også andre ting som er viktige for kjøper og selger bør komme med i avtalen. 

En avtale bør være skriftlig, slik at det er lettere å se i ettertid hva dere faktisk ble enige om. Men en muntlig avtale er også bindende, og skal holdes av begge parter. 

Når det gjelder spørsmålet ditt om de kan kreve pengene tilbake, er det vanskelig å svare generelt på. De kan ikke la være å betale uten grunn. Dersom de mener sangen ikke er i henhold til det dere avtalte eller det de kunne forvente seg ut fra hvilket formål sangen var kjøpt til, altså at den har en "mangel", har du som selger rett til å forsøke å rette mangelen (skrive om sangen).  Dersom det foreligger en mangel, som ikke rettes, kan kjøper ha krav på prisavslag eller heving av kjøpet. 

Lykke til!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Åtte tips til en bra russefeiring

Russ på sykkel i gata (colourbox.com)

Russetiden skal være en av de beste opplevelsene i livet ditt. Sørg for at den blir nettopp det med disse tipsene.

Skrevet av Hanna, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Smart å vite om russebil og russebuss

Russebil (colourbox.com)

Når russetida nærmer seg er det mange som vurderer å skaffe seg russebil eller russebuss. Det kan være kjempemorsomt og veldig sosialt, men husk å sette deg inn i regelverket - ellers kan det hende bilen eller bussen ikke kommer på veien i det hele tatt!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett