Hopp til hovedinnholdet

Studere i USA, bosette seg i USA, jobbe i USA

Jente 18 år
 

Spørsmål

Har ikke gått på vg skole i Norge. Ble tatt for tyveri på alderen 14. Har ikke gjort noe kriminelt etter disse årene. Gikk ut fra skolen i midten av 9klasse. Nå jeg er 18 år gammel. Har ikke gått på skole siden jeg droppa ut fra midten av 9klasse. Er det mulig at jeg kan studere noe nå og få lapp der det står jeg har studert? Drømmen min er Los Angeles. Får jeg reise dit? Hvor lenge kan jeg være der? Hvordan får jeg TN Visa? Hva trenger jeg for å skaffe den? Helt ærlig, jeg vil bo der, sånn flere år. Med jobb. Er det mulig jeg kan bo i USA så lenge jeg vil? Hva trenger jeg for å bo i USA? Må jeg studere noe eller ha noe spesialitet for å bo der? Er det sånn at jeg får bo der i 90 dager også jeg må ut? Jeg er ikke norsk, er fra Russland. Har Norsk pass osv. Alle dem greiene. Vær så snill svar på alle spørsmålene mine og gi meg noen tips som kan jeg hjelpe meg med dette. Hvis det er noen muligheter for skole, jobb osv. la meg vite. Gi meg råd med dette om USA også pliss! Takk❤

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra og spennende at du ønsker å studere videre. Jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan på spørsmålene du har sånn at du vet hvordan du skal komme i gang. 

Hvis du ble tatt for tyveri da du var 14 år, kunne du ikke bli straffet for dette. I Norge er det krav om at man må være fylt 15 år, før man kan straffes for handlinger man utfører. Dermed skal heller ikke dette være registrert i din politiattest. 

Hvis du ønsker å studere videre, må du først finne ut hva du ønsker å studere, og finne ut hvilke krav som stilles til deg for at du skal kunne ta denne utdannelsen. Da vil jeg anbefale deg å kontakte de skolene hvor du ønsker å studere, for å finne ut hva du må gjøre for å kunne studere der. 

Du kan studere i USA hvis du ønsker dette. Du må da søke om studentvisum. Uten visum, kan du maks oppholde deg i USA i 90 dager. Du kan finne informasjon om hvordan du søker om studentvisum på nettsidene til den amerikanske ambassaden her. På den amerikanske ambassadens nettsider her, finner du også annen nyttig informasjon om mulighetene for å studere i USA. 

Du kan også ha mulighet til å jobbe mens du studerer i USA. Da er det imidlertid veldig viktig at du setter deg godt inn i visumreglene, evt hvor mye du kan jobbe for å beholde studiestøtten fra Lånekassen hvis dette er aktuelt og hvordan dette potensielt kan få konsekvenser for ditt medlemskap i Folketrygden. ANSA har skrevet en artikkel som du kan finne her, om å arbeide ved siden av studiene i utlandet som kan være nyttig å lese. På den samme siden finner du også informasjon om å studere i utlandet/USA. 

Hvis du ønsker å bosette deg i USA kan du også finne informasjon om dette på ambassadens nettsider her

Lykke til!

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer

College i USA

Chicago by night (Foto: Elise Grong Ruud)

Et år eller flere i utlandet kan gi deg et nytt syn på verden og livet. Leker du med tanken på å ta et utvekslingsår, kan Elises historie være nyttig å lese.

Skrevet av Elise, student i USA.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb