Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med matematikk og bekymrer meg for framtida

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år men går i 7. da. Før i 4.klasse og nedover var jeg alltid så god i Mattematikk følte jeg, leksen var gjort, pugging var gjort og mer. Men i 5. så begynte alt ting å skje jeg ble dårlige poenget sank i prøver, puggingen var jeg ikke ferdig med og leksene ble ikke ferdig... Jeg har spurt hjelp fra lærere hvis jeg ikke forstår noe men det funker ikke.. Jeg sliter med alt I Matte, prosent, desimaler tall av høye siffer og ganging av høye siffer! Vennene mine hjelper meg fordi de vet det men klarer det ikke... Jeg gruer meg til ungdomskolen, videregående og universiteten... Alt jeg vil var bare å bli god på skolen.Mamma og Pappa forventer ikke at jeg skal klare alt men at jeg får det til og får en god utdannelse.. Hva skal jeg gjøre, har blitt redd for framtida min og gjort alt jeg kunne... Ja å spørre hjelp funker ikke, prøvde meg på sosial læreren men jeg var for redd at jeg sluttet med sosial læreren.. Helsesøster har jeg ingen planer for. Hjelp meg!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss og forteller om det du føler på. Du er ikke alene om å synes at matematikk kan være vanskelig, men heldigvis finnes det ting du kan gjøre. Du er fremdeles ung, og har mange år igjen å jobbe på før det "virkelig gjelder". Ettersom du følte du mestret det før, så har du kanskje ikke så store "hull" som mange andre kan slite med. Dersom du virkelig begynner å jobbe nå, kan det med andre ord være ganske lite som skal til før du føler at det går bedre. For du er nødt til å jobbe; matematikk er et arbeidsfag hvor det ikke hjelper å bare pugge til prøver. Her er det forståelse og mengdetrening som skal til. Du må altså være innstilt på at du må bruke en del tid og krefter, og regne mye hjemme utenfor timene. Du må heller ikke være redd for å be om hjelp. Det er ingen skam å slite med det faglige, og du må tørre både å be om hjelp, og å få hjelp. Spør de hjemme, og de på skolen, om de kan veilede deg. Be om tilpassede oppgaver og ekstraoppgaver du kan gjøre hjemme, og se på filmer på YouTube hvor matematiske tema presenteres (les artikkelen jeg har lagt ved nedenfor også). Etter hvert (du må gi det litt tid) vil du forhåpentligvis merke mestring og fremgang. Og som sagt; ikke bekymre deg for framtida, dette vil bare stresse deg mer enn det motiverer deg.

Dersom du ikke opplever fremgang kan det hende at du har en form for lærevanske. Det er ikke uvanlig med dyskalkuli, men dette kan være vanskelig å kartlegge eller diagnostisere. Snakk med kontaktlæreren og mattelæreren din om dette. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Løser matteoppgaver i kladdebok (www.colourbox.com)

Sliter du med matteleksene? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Les mer

Matematikkvansker eller dyskalkuli?

Kalkulator, blyant og ei skriveblokk med noen regnestykker (algebra). (www.colourbox.com)

Sliter du veldig med matematikken? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli, og det er hjelp å få.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag