Hopp til hovedinnholdet

Bytte universitet fra Sverige til Norge. Trenger jeg å starte på nytt? 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bare lurte på, kjæresten min er Svensk og hu går på siste Videregående skolen hennes i helse fagarbeider. Hun sier at hu skal gå på universitet 3år i Sverige men det blir for langt for begge og jeg har jobb og hos har. Vi har tenkt å flytte sammen. Spørsmålet er kan hu forsette universitet hennes har i Norge uten å måtte starte fra helt i bunn? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål! :-) 

Slik jeg forstår spørsmålet har kjæresten din gått videregående i Norge, men skal ønsker å starte på universitet i Sverige. Du lurer derfor på om det er mulig for henne å fortsette utdanningen sin i Norge uten at henne må starte på nytt. 

Det beste er nok om dere tar kontakt med universitetet henne ønsker å starte på i Norge og høre om det er henne trenger å starte på nytt. 

De nordiske landene har inngått en overenskomst om lik adgang til høyere utdanning. Det betyr at hvis kjæresten din hadde gått videregående i Sverige, kan henne søke utdanning i et annet nordisk land på akkurat samme måte som Norges egne søkere. 

Hvis dere ønsker å prate med noen om mulighetene deres, kan dere ta kontakt med Karrieresenteret i fylket deres. De gir gratis utdanning- og karriereveiledning til alle over 19 år. 

Hvis vi har misforstått spørsmålet ditt anbefaler vi deg å omformulere spørsmålet ditt, og sende oss det på nytt. :-) 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Godkjenning av utenlandsk utdanning i Norge

Kan du bruke utdanninga du tek i utlandet, her heime? NOKUT og ANSA kan gi deg svar på godkjenning av utdanning tatt utanfor Noreg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Høyere utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om høyere utdanning