Hopp til hovedinnholdet

Jeg er gravid, og synes det er tungt å jobbe. Hva gjør jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp begynt i jobb 100%. Jeg er nå blitt gravid. Jeg var ikke gravid da jeg var på intervjuet, men ble det like etter. Jeg er nå ca halvveis i svangerskapet og det merkes. Jeg er kvalm, vondt i bekkenet, hodepine og generelt utslitt. Jeg jobber i barnehage offentlig og har ett relativt stort ansvar på avdelingen. Alle vet jeg er gravid på jobben, men de blir bare sure hvis jeg ikke kan skifte bæsjebleier / andre ting som er vanskelig nå. Fikk bare beskjed om å nærmest skjerpe meg og endre instilling.. får ikke vært så flink som jeg kunne kjenner jeg og folk ser ned på meg føler jeg:(. Vurderer å sykemelde meg 40-50%. Redd de ansatte skal bli rasende da.. føler jeg bare klager til de, men er så dårlig. Har bare jobbet der en uke. Kan man sykemelde seg da? Hva med lønn/penger? Mener å huske at man måtte jobbe minst fire uker for å få lønn mens man er sykemeldt. Finnes det en løsning? Huff vil ikke at det skulle bli sånn i ny jobb..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Gratulerer med graviditeten! :-)

Det er riktig som du skriver, et av vilkårene som må være oppfylt er at du må ha jobbet i minst 4 uker for å kunne ha rett til sykepenger. Du kan lese mer om hvem som har krav på sykepenger på våre nettsider.

Det er lurt å ta en prat med lederen din om dette. Arbeidsgiver har plikt til tilrettelegge arbeidet for arbeidstakere med redusert evne til å jobbe på grunn av sykdom eller andre helsemessige forhold. Tilrettelegging på din jobb kan bety flere ting, som at du kan gjøre andre oppgaver på jobb, unngå tunge løft og så videre.

Arbeidsgiver skal gjøre det de kan innenfor de mulighetene som finnes, for at du skal kunne jobbe lengst mulig i graviditeten din.

Vi forstår at det føles litt kjipt når det blir sånn når du nettopp har begynt i en jobb.

Snakk med sjefen din, og så skal du se at dere sammen finner en løsning som fungerer på jobben din :-)

Lykke til!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når har jeg krav på sykepenger?

Syk og ligger i senga (colourbox.com)

Blir du syk mens du er i arbeid har du rett til sykepenger. Sykepengene skal kompensere for tapt arbeidsinntekt.

Les mer

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine