Hopp til hovedinnholdet

Gruer seg til jobb. Sliter med depresjon.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg har valgt å ta et friår fra skole fordi jeg ikke vet hva jeg vil bli. Jeg har fått meg en fulltidsjobb på bakeri fram til jul. Men jeg sliter veldig med meg selv. Jeg gruer meg til å jobbe og føler at det er evig lenge til jul sånn at jeg kan slippe å jobbe der. Ansatte og sjefen er veldig hyggelige og jobben i seg selv er ikke så vanskelig. Jeg jeg synes det er veldig vanskelig å føle meg «tvunget» til å dra på jobb hver dag, jobben starter 03.30 og er ferdig 11.00 Jeg har jobba en uke, men finner ingen glede ved det. Jeg føler jeg blir mer deprimert. Jeg vil egentlig ikke jobbe der, ikke nå! Men jeg kan ikke si at jeg ikke vil jobbe. Føler bare det er teit og lett å si at jeg ikke orker. Aner ikke hva jeg skal gjøre. Sjefen er onkelen til kjæresten. Og vil ikke at de skal få vite at jeg har slitt veldig med dempreson tidligere, og føler at den kommer tilbake... Jeg gråter, har det tøft, men ingen å snakke med. Sier jeg det til kjæresten føler jeg ikke at jeg får noe støtte

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Så fint at du skriver inn til oss og spør om råd. Man skal ikke grue seg sånn for å gå på jobb at man blir dårlig og lei seg.

Hva er det som gjør at du gruer deg for å gå på jobb? Er det det at du synes oppgavene er uoverkommelige, eller føler du at du ikke fikk nok opplæring? Eller er det noe med kollegaene dine? Eller med arbeidsoppgavene?

Det kan være lurt å tenke litt over dette og ta en prat med lederen din. Kanskje kan dere finne en løsning der du kan få noen færre vakter/skift. Og hvis det er sånn at du bare rett og slett ikke trives, så er dette også en helt ærlig sak. Mange starter i en jobb og bytter eller slutter fordi de finner ut at det ikke var noe for dem.

Men husk at det ofte er lettere å få en ny jobb mens man er i en jobb, så det kan være lurt å holde ut mens man søker etter nye. Men selvsagt bare hvis det ikke går utover helsa di.

Det er du selv som må finne ut av om det handler om selve jobben eller om det handler om visse deler ved jobben, eller om det handler om noe helt annet. Ta en samtale med lederen din og se om det kan hjelpe på. Og hvis ikke er det bare å søke andre stillinger.

Jeg tror det er lurt av deg å skaffe deg noen å snakke med om det du selv opplever at du sliter med av depressive plager. Det er aldri lurt å gå alene med masse vonde tanker og følelser, og det jeg vet vil hjelpe deg er om du f.eks. snakker med fastlegen din om dette. Vis gjerne fastlegen din det du har skrevet her til oss i UNG.no. Du og legen din vil sammen legge en plan for hvordan du kan bli mindre depressiv og hvordan du skal håndtere jobbsituasjonen.

Jeg legger ved noen artikler her til deg om blant annet depresjon som jeg tenker du kan ha veldig god nytte av å kikke litt på.

Masse lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan si opp jobben?

Håndtrykk (colourbox.com)

Skal du si opp muntlig eller skriftlig? Og bør du fortelle arbeidsgiver hvorfor du sier opp? Her kan du lese mer om reglene for oppsigelse.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer på jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer på jobb