Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå videregående i Sverige?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 17 år å går vg1 helse og oppvekstfag i norge. Min mamma bor i Sverige og jeg har lyst til å søke meg inn på skole dær til neste år eventuelt. Jeg blir 18 det året i juli, og min pappa har foreldreansvaret for meg. Jeg lurte på om det går ant for meg å søke skole i Sverige som barne og ungdomsarbeider vg2 eller noe lignende til det faget som er hær. å hvordan det gjøres.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes muligheter for videregående opplæring i Sverige. Innholdet er nokså likt Norge, men oppbyggingen er annerledes. "Gymaniseutbildningen" inneholder både yrkesutdannelse og generell studiekompetanse. Det er fritt skolevalg og elever kan søke hvilken skole som helst. For nærmere opplysninger om svensk videregående opplæring, sjekk: www.utbildningsinfo.se. Der kan du også se om det utdanninger som ligner på barne- og ungdomsarbeider.

Norske statsborgere har lik rett til skoleplass i andre nordiske land som landets egne statsborgere. Du må bo i/flytte til Sverige for å søke skoleplass der. For å flytte alene må du være over 18 år. Før den tid er du umyndig og kan ikke flytte for deg selv uten foresattes samtykke og at du har noen voksne/familie som kan "ta ansvar" for deg på ditt nye sted inntil du blir 18 år.

Kontakt gjerne Sveriges ambassade i Norge eller Foreningen Norden og spør om de kan hjelpe deg rundt det praktiske.

Vi tenker også at du bør be om hjelp fra foreldrene dine til å undersøke dette, og i tillegg kan du gå til rådgiver på skolen din og be om hjelp til å høre om mulighetene!

Lykke til, og spør oss gjerne igjen!Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til videregående opplæring

Jente holder lapp med Ungdomsrett (colourbox.com)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller et annet opplæringstilbud. Dette kaller vi ungdomsrett.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning