Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag trenger jeg for å studere medisin?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tar vg1 som privatist og ønsker å bli kirurg. hvilke fag trenger jeg? jeg vil helst studere i europa eller usa, og jeg sliter med å finne hvilke fag som trengs. snittet mitt lå på 5.4 i tiende klasse, men siden det har jeg blitt mye flinkere til å jobbe med skolearbeid så jeg er ikke bekymret for å ikke komme inn pga det, så lenge jeg ikke skal gå i norge. er kravene annerledes i europa og usa? og er det noen spesielle krav man ikke kan nå med vanlig studiekompetanse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år,

Fagkravene for å studere medisin varierer fra land til land.

For å komme inn på medisin i USA må man ha en realfaglig bachelorgrad. I tillegg vil du mest sannsynlig ikkeautorisasjon til å jobbe som lege i Norge etter endt studie. Det er også så dyrt å studere medisin i USA at for de aller fleste skoler vil ikke Lånekassen være i nærheten av å dekke skolepengene.

ANSA fraråder nordmenn fra å studere medisin utenfor EU/EØS. Du kan lese mer om grunnene til dette her - ANSA - Medisin i USA

I Europa er det dessverre forskjellige fagkrav i forskjellige land. I Danmark er det krav om R2-matematikk og enten fysikk 1 + kjemi 1 eller kjemi 1 + biologi 2. 

I Sverige er det krav om R2, fysikk 2, kjemi 1 og biologi 1. 

I Sentral-Europa er det hovedsakelig positivt med fordypning i kjemi og biologi, men det er noen variasjoner fra land til land. Noen læresteder i Sentral-Europa har ikke krav om spesifikke realfag på vitnemålet, men tester heller kunnskapene dine med sin egen opptakstest. 

Hvilke fag du bør satse på spørs derfor på hvilket land du vil studere i. Se gjerne på siden til ANSA - ANSA Medisin - for informasjon om å studere medisin i utvalgte land.

For å studere medisin i Norge kreves generell studiekompetanse pluss Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2. 

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Å søke på skole i utlandet

Student i utlandet (www.colourbox.com)

Om du skal søke på studier i utlandet er det flere ting du må huske på. Vi har laget en oversikt over det viktigste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning