Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bestå matte?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter veldig i matte, og går første året på vgs nå. Jeg forstår bare ingenting i matte og er redd for å få stryk. Har ganske gode karakterer egt i de andre fagene, men matten bare skjønner jeg ikke noe av. Hadde ekstraundervisning hele ungdomsskolen. Er så redd for å ikke komme inn neste år der jeg går nå, for det er der jeg vil gå neste år også. Er så redd for at jeg ikke skal bestå i matte, men ha gode karakterer i alt annet. Vi har ikke matte neste år på den linjen jeg vil gå, så slipper hvertfall å tenke på dette da.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 16. 

Så leit å høre at du sliter i matte, du er absolutt ikke den eneste som har utfordringer i dette faget. Mye kan likevel løses med god studieteknikk, og hjelp fra læreren. 

I og med at du hadde ekstraundervisning hele ungdomsskolen, så er mitt råd å fortelle faglæreren din om dette. Du har krav på fagsamtale med faglærer, og her har du en ypperlig mulighet til å få tilpasset undervisningen/få konkrete råd. Be læreren din om å gi deg noen enklere oppgaver først, og etter hvert om du løser disse, kan du få oppgaver som er mer utfordrende. Her er det viktig at du bruker tiden på skolen godt - Slik at du kan få hjelp til å løse oppgavene. 

Ofte er det ikke nok å jobbe med faget kun på skolen, noe som krever at du jobber en del hjemme dersom du vil mestre faget. Dette kan være vanskelig om du ikke har noen som kan hjelpe deg utenfor skolen. Kanskje kjenner du noen som er glad i matte? Spør om de kan hjelpe deg litt - Noen lærer mye av å forklare for andre, så på denne måten kan dere begge hjelpe hverandre til å bli bedre. 

Viktigst av alt: Snakk med læreren din - Ikke bare én gang, men flere. Ikke gi opp, men ha troen på at du knekker koden til slutt. 

Lykke til - Jeg heier på deg! 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Løser matteoppgaver i kladdebok (www.colourbox.com)

Sliter du med matteleksene? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning