Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har man med diagnosen Dyskalkuli?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 17 år som går HASK (helse med studiespesialisering). Jeg har fått diagnosen dyskalkuli, og har levert inn ca. 6 papirer med undersøkelser og diagnosering fra spesialist. Leverte disse papirene første skole dag, og problemet har enda ikke blitt tatt tak i etter alle disse ukene. Jeg er kjempe redd for og stryke i faget, noe jeg nesten gjorde ifjord. Foskjell fra i fjord og i år er at vi hadde to lærere, men nå kun 1. Jeg trenger konstant hjelp med matte oppgaver, men får høre av lærer at jeg kanskje ikke vil få eksta hjelp/undervisning selv om jeg har diagnosen. Jeg lurer på hvilke rettigheter jeg har med diagnosen min. Om jeg stryker i matte har jeg krav på fritak, men får da ikke studiespesialisering. Jeg ønsker å komme inn på politihøgskolen, og syntes det er trist at matten ødelegger for ambisjonene mine. I de andre fagene har jeg nesten bare 5 og 6, og har et snitt på 4,9. Hva bør jeg gjøre, og hva krever jeg å få med diagnosen? Hilsen bekymret jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet!

PPT
Har du fått sakkyndig vurdering fra PPT? Hvis ikke, kan det hende det lønner seg å sende papirene dit også og få en uttalelse om hvor mye hjelp du bør få.

Spesialundervisning
Hvis PPT anbefaler spesialundervisning, skal skolen fatte vedtak om spesialundervisning. Da vil du kunne få ekstra timer. Dette kan ta litt tid for å få på plass. 

Tilpasset undervisning
I mellomtiden er det viktig at du får tilpasset undervisning. Snakk med læreren din om hvordan du lærer best, hvilke metoder som virker og hvordan han eller hun kna hjelpe deg.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Matematikkvansker eller dyskalkuli?

Kalkulator, blyant og ei skriveblokk med noen regnestykker (algebra). (www.colourbox.com)

Sliter du veldig med matematikken? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli, og det er hjelp å få.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag