Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slutte med alkohol?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg drikker ganske ofte alkohol med tanke på at det er russetid neste år. Noen tips til hvordan jeg kan slutte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes mange mulige svar til hvordan du kan slutte med å drikke alkohol, og det kan variere litt hva som fungerer for ulike personer. Den beste til å svare på det er jo egentlig deg selv. Hva føler du er grunnen til at du drikker? Hva føler du at du trenger for å slutte å drikke? Dette kan være greit å reflektere litt over.

Vi kan likevel gi deg noen generelle råd. Først og fremst er det viktig at du husker at du alltid har et valg. Det er du og bare du som bestemmer om du skal drikke eller ikke, og om du drikker, eller ikke drikker, er det et valg du selv har kontroll over. Du er selv i kontroll over din skjebne.

Ofte handler alkoholbruk om sosiale situasjoner, og et ønske om sosial tilhørighet. Dette kan på sett og viss kalles drikkepress, noe du kan lese mer om i vedlagte artikler. Ofte er det slik at venner møtes på fest, og det drikkes alkohol. Å drikke blir dermed noe mange simpelthen gjør fordi alle andre gjør det, og de som ikke drikker, kan bli sett på som unormale.

Men: det blir stadig flere som tør å takke nei til alkohol, og dette blir møtt med stadig større aksept. Dersom du våger å stå for det du mener, er det en god egenskap å ta med deg videre i livet. Gode venner vil vise deg respekt for dette, og de som ikke gjør det, er jo simpelthen ganske umodne, og sånn sett ikke noen du egentlig bør bry deg så mye om. Kanskje kan du snakke med de nærmeste vennene dine om dette, utenfor festsammenheng, sånn at de forstår deg litt bedre? På den måten kan de bli en hjelp og støtte for deg, fremfor å utøve (bevisst eller ubevisst) drikkepress. Du skal selvsagt kunne fortsette å delta på fester om du ønsker det, men du kan f.eks. ta med deg noe alkoholfritt å drikke, og holde deg til det.

Du snakker også om russetiden, og da vil vi tipse om en organisasjon som heter Edruss, som kanskje er noe for deg. Dette er et fellesskap for russ som ønsker seg en alkoholfri russefeiring. Se også vår guide for hjelp til å slutte med alkohol. Kjennes det godt å snakke med noen om hvorfor du drikker mer enn du ønsker kan du også ta kontakt med Helestasjon for ungdom.

Håper dette ga deg noen svar - hvis du ønsker å snakke nærmere om dette, er du velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat i åpningstidene.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Noen å snakke med om drikkepress

En gjeng som drikker øl (colourbox.com)

Trenger du noen å snakke med om drikkepress? Her finner du en oversikt over hvor du kan få råd.

Les mer

Drikking i russetiden - hvor går grensen?

Ølboks i gresset (colourbox.com)

Sjekk hva som er de farligste russeknutene. Les også hva som skjer med kroppen når du er beruset.

 

Ta ansvar for at du og vennen din kommer dere helskinnet ut av russetiden!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol