Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om kyssesyken

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg var i kveld på et halloween-party/ filmkveld med 8 jenter i veninnegjengen. En av dem har hatt kyssesyken. Hun påstår at hun fikk det i starten av sommerferien, men vi kan ikke stole noe særlig på henne. I såfall hadde hun vært frisk for ca. 3 måneder siden, men hun har ikke vært på skolen i denne tidsperioden. Men jeg har hørt at hun fortsatt kan spre smitte en evighet senere? Et år etter at hun var syk (altså hjemme fra skolen)? Hun tok jo i godteriskåla, og jeg tok og spiste fra godteriskåla. Da har vel hun fått overført diverse bakterier til det jeg har spist, siden hun får litt bakterier på hendene sine da hun la godteriet i munnen? Hun er ikke særlig hygenisk av seg. Poenget mitt: kan jeg ha bli smittet? Hun tok også på kanten av glasset jeg drakk brus av. Jeg er passe livredd nå, for hva om jeg blir borte fra skolen i en evighet?! Det må bety krise for utdanningen og treningen min! Og er det noe jeg kan gjøre nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

viruset som gir kyssesyken heter Epstein Bahr virus. Det er veldig vanlig å ha dette viruset uten å være syk også, eller bare være litt vanlig forkjølelsessyk. Det betyr at det er stor sjanse for å bli smittet overalt. Omtrent halvparten som smittes har ingen plager i det hele tatt! Noen kan være syke et par uker, og noen helt få i måneder. Viruset smitter via spytt. Feks ved å dele flasker. Man kan ha viruset opptil et år i spyttet om man er syk.

Så; du skal ikke bekymre deg. Det er klart at du kan i teorien få virus smitte via godteriskålen, men det er lite sannsynlig. Det er mye mer sannsynlig å bli smittet uten å vite om det fra andre. Og, da er det heldigvis sjelden man blir så syk som din venninne. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Pasient får Vaksine hos legen (colourbox.com)

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). Ungdom som skal delta i russefeiring har særlig høy risiko for smitte.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse