Hopp til hovedinnholdet

Jeg kan ikke norsk - Hva kan jeg gjøre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

hei, forst jeg kan ikke bra norsk derfor kanskje jeg skriver feil, Jeg har fodt i Norge og kan ikke norsk fordi jeg har vokst opp i utlandet, og nå bor jeg i england og kan ikke engelsk jeg kan ikke ingen sprok det er veldig skjedlig hva kan jeg gjore

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 16.

Om du ikke kan norsk, er det kanskje også vanskelig for deg å forstå svaret mitt. Jeg skal prøve å skrive så enkelt som mulig. Men jeg advarer om at dersom du bruker for eksempel google translate for å forstå svaret mitt, så kan det hende at svaret fremstår litt "rart" fordi oversettelsesprogram ofte stokker litt om på ordene dersom de skal oversettes til et annet språk. 

Du skriver at du er født i Norge, og ikke kan norsk fordi du flyttet. Du skriver også at du nå bor i England, og ikke kan engelsk. Jeg forstår at det oppleves vanskelig. Jeg er litt usikker på om du ønsker å lære engelsk eller norsk, eller kanskje begge? De samme tipsene vil uansett være lure uansett hvilket språk du prioriterer. 

For å lære språk:

- Skole/kurs er den beste løsningen. Dette fordi du her vil jobbe jevnt med språket, samtidig som du får hjelp av en lærer underveis i opplæringen. Jeg er dessverre usikker på hvilke tilbud som er tilgjengelige i England, så her må du nesten høre med noen du kjenner, eller søke på internett. 

- Øv deg på å skrive. Bare det at du sender inn et spørsmål til ung.no er å øve på språk i praksis. Gjør om en notatbok til en dagbok, og skriv litt hver dag. Kanskje kan du finne en brevvenn, eller oppsøke andre i samme situasjon på internett, så kan dere lære av hverandre? 

- Lån en enkel bok på biblioteket. Når du ikke kan noe/kan lite om språket fra før, er det lurt å starte med en enkel barnebok. Se på bildene, les setningene - Klarer du å forstå det som står der? Herm etter ved å skrive de samme ordene/setningene. Etter hvert som du blir flinkere, kan du prøve en vanskeligere bok. Lydbøker vil også være kjempelurt, for da kan du høre hvordan ord uttales, og herme etter/øve deg på uttale. 

- Digitalt språkkurs. Det finnes mange ulike varianter på nett, noen koster penger, og noen er gratis. På biblioteket har de ofte disse til utlån - Spør på ditt nærmeste bibliotek. En gratis variant er for eksempel Duolingo, som du finner HER.

- Språkkafé. Flere steder i Norge, og i resten av verden, finnes såkalte språkkaféer. Dette betyr at mennesker som gjerne vil lære samme språk møtes på for eksempel en kafé og snakker sammen om dagligdagse ting. "Så fint vær det er i dag!", "Hva skal du i helgen" og så videre. Man kan lære veldig mye av å praktisere (øve seg) på språket. Undersøk om det finnes noen slike tilbud der du bor. 

Det aller viktigste du kan gjøre er å øve MYE på språket - Både skriftlig og muntlig. ikke vær redd for å si/skrive feil - Man lærer mye av å feile litt også. 

Jeg ønsker deg lykke til! 

 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seks tips for å bli bedre i engelsk

Hvordan lære engelsk? (colourbox.com)

Engelsk er en viktig del av hverdagen vår, likevel kan du føle deg litt utrygg når du selv skal skrive eller snakke på et fremmed språk. Her er seks tips til hvordan du kan bli flinkere i engelsk - og andre språk.

Les mer

Tips for å komme i gang med språkopplæring

Ordbøker (www.colourbox.com)

Har du lyst til å lære et språk, men sliter med å komme i gang? ANSA har spurt elever og studenter etter deres språktips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit