Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får jeg autorisasjon som lege etter studier i utlandet?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har alltid hatt en stor drøm om å bli lege og kommer til å stå fast på den drømmen. Er nokså flink på skolen men ikke nok til medisin studiet i Norge. Har 4,7-5 i snitt. Men jeg har hørt om medisinstudiet 1+5 hvor man studere 1 år i Norge og 5 år i Ungarn eller Slovakia. Lurer på om hvis jeg tar dette vil jeg mest sannsynlig få autorisasjon som lege i Norge? Er det sikkert at jeg får det jeg studerer jo 1 år i norge? Er veldig skeptisk på medisin i utlandet fordi det er alltid en risiko. Kjenner og har hørt om folk ikke få autorisasjon og det er veldig kjipt. Vil ikke d skal skje med meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år,

Når du studerer medisin i utlandet må du få autorisasjon fra Helsedirektoratet når du kommer tilbake for å kunne jobbe som lege. Dette er stort sett ikke et problem når du studerer innenfor EU/EØS, og slik reglene er i dag får de som studerer medisin i land i EU og EØS autorisasjon i Norge ved fullført studie. Du kan søke om autorisasjon når du får autorisasjon som lege i landet du studerte i.

Du kan ikke bli forhåndsgodkjent av Helsedirektoratet, som vil si at du har ingen garanti på at du får autorisasjon når du er ferdig å studere. Men, vi har ingen grunn til å tro at reglene vil endre seg per i dag, og det er derfor sannsynlig at du vil få autorisasjon ved fullført studie. Det er de samme reglene som gjelder for alle utenlandsstudier i EU/EØS.

Du kan lese mer om autorisasjon på ANSAs sider, og på Helsedirektoratet sine sider.

Det stemmer at det har vært problemer med å få autorisasjon for de som har studert psykologi i Ungarn. Psykologi, i motsetning til medisin, er ikke et harmonisert yrke innenfor EU. Det er derfor andre regler som gjelder for psykologistudenter som har studert i utlandet.

Det stemmer også at det var problemer for medisinstudentene i Polen i en periode etter at Polen innførte en regelendring slik at man måtte bestå en polsk språktest før man kunne søke om autorisasjon. Dette førte til store problemer for de utenlandske studentene i Polen, og gjorde at ANSA frarådet å begynne medisinutdanningen i Polen. Kort tid etter endret de polske myndighetene reglene slik at internasjonale medisinstudenter slapp unna det polske språkkravet, og nå er mange norske medisinstudenter i Polen igjen.

Som du ser er det alltid en viss risiko for regelendringer som kan ramme utenlandsstudenter. Men, vi har ingen grunn til å fraråde medisinstudier i EU/EØS slik som det er nå.

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Godkjenning av utenlandsk utdanning i Norge

Kan du bruke utdanninga du tek i utlandet, her heime? NOKUT og ANSA kan gi deg svar på godkjenning av utdanning tatt utanfor Noreg.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning