Hopp til hovedinnholdet

Hvor gode karakterer må jeg ha for å bli advokat?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har tenkt veldig mye på at jeg vil bli advokat når jeg blir stor, gjerne i et privat firma. Lurer på ca hvor gode karakterer trenger man, er det vanskelig og hva tjener jeg hvis jeg jobber i et firma? Er det mulig å få seg jobb som advokat i et firma i New York, eller london?

Besvart 25.11.2018 18:31
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Spennende at du tenker på å bli advokat. 

Vi anbefaler deg å lese mer om yrket advokat her på utdanning.no, og lese dette yrkesintervjuet med en advokat, der står det mye god informasjon om yrket og hvordan du blir det!

For å bli advokat kan du ta 5-årig masterutdanning i rettsvitenskap. 

Det er vanskelig å spå akkurat hvilke karakterer du vil trenge når du er ferdig på videregående og klar for å søke. Skulle du søkt nå, var snittet for å komme inn på master i rettsvitenskap mellom 52,1 og 55 skolepoeng ved sist opptak, avhengig av hvilken skole du søkte.

Du kan lese denne artikkelen om hvordan du regner sammen poengene dine etter videregående skole. Med de poengene som var ved sist opptak til rettsvitenskap, måtte du ha ca. 5 i snitt for å komme inn. 

Nå er det jo kun karakterene dine på videregående skole som teller for opptaket, så du har god tid på å jobbe med karakterene. Skulle du få lavere karakterer enn du trenger for å komme inn, er det fremdeles ikke umulig. Det er vanlig å bruke tid etter videregående på å ta opp og forbedre karakterene sine som privatist, og når du bli eldre vil du også kunne få alderspoeng og tilleggspoeng når du søker. Dette er ikke noe du trenger å sette deg dypt inn i ennå, men det betyr at det er flere muligheter på sikt :)

Det er litt vanskelig å svare på om det er vanskelig å bli advokat. Selve studiet er nok ikke vanskeligere enn andre studier, men det handler om du passer til å studere det. Noen syns matematikk er vanskelig, andre syns musikk er vanskelig, etc. Som advokat er det viktig å kunne tenke logisk og strukturert, og være god på å se sammenhenger, løsninger og argumenter. Les mer på utdanning.no om hvem som passer til å bli advokat :) Alt i alt vil vi si at det er veldig mulig å få til å bli advokat, hvis dette er noe som passer for deg. 

Lønnen til en advokat kan være veldig høy. Men det er mange advokater, og det avhenger helt av hvor du jobber, og hva du gjør i jobben din. Man har advokater både i offentlig og privat sektor. Privat sektor kan nok betale best, men har også sterk konkurranse, og stort arbeidspress. Men hvis du blir advokat i et privat firma, og etterhvert kanskje partner i firmaet, kan du tjene veldig høy lønn, opptil flere millioner kroner. Snittet for alle advokater i alle jobber, er ca 700.000, Men da er det mange som tjener både mindre og mer.

Det vil kunne være litt utfordrende å være advokat i utlandet, fordi i f.eks USA så lærer man amerikanske lover og regler på studiet, mens i Norge så lærer du norske lover og regler. Likevel fins det norske advokater som har kontorer i utlandet, eller utenlandske klienter på et vis, og det er ikke umulig å jobbe i utlandet.

Spennende at du tenker på dette! Du har god tid på å finne ut om det er dette som passer for deg. Snakk gjerne med lærer eller rådgiver om dette, og les godt de linkene vi la ved øverst i artikkelen! Spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb