Hopp til hovedinnholdet

Hvor gode karakterer må man ha for å bli lege og sykepleier?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har lyst å bli lege eller sykepleier når jeg blir stor men jeg lurer på hva jeg må gå bra karakterer i for å bli det

Besvart 22.12.2018 12:40
 

Svar
Hei

Spennende planer du har! Du kan lese om yrket lege her på utdanning.no, og yrket sykepleier her på utdanning.no. I tillegg kan du lese denne artikkelen vi har skrevet om å bli lege. 

Det har ikke noe å si hvilke karakterer du får i hvilke fag - når du søker høyere utdanning, slår de sammen alle karakterene som teller på vitnemålet ditt, og regner ut poengsummen av alle sammen. Så det er den samlede poengsummen som teller for å komme inn! 

Det er ellers ganske stor forskjell på de to utdanningene. Lege er noe av det vanskeligste å komme inn på i Norge, hvor du må ha nesten 6-ere i alle fag. Utdanningen tar 6 år, og du må i tillegg ha tatt ulike realfag på videregående skole.

Sykepleier er derimot en utdanning som tar 3 år, og det vil være mulig å komme inn på sykepleier med karakterer rundt 4 i snitt. Nå vet man ikke hvordan dette vil se ut når du er ferdig på videregående da, som er en stund til. Men ting kan forandre seg før den tid. 

Les mer om yrkene i linkene over! Det er altså den samlede poengsummen din som teller, og det teller ikke hvilke karakterer du fikk i hvilke fag :)

Lykke til!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning