Hopp til hovedinnholdet

Mange venner er opptatt av fester og russetiden, men jeg står utenfor

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg vet det er lenge til jeg er russ men jeg har tenkt litt. Mange av vennene mine har funnet seg gjenger som de pleier å være med og feste og sånn. Jeg føler at jeg ikke er med i noen gjeng, mens alle andre er det. De har såvidt begynt å snakke om russ og sånn og jeg er redd for at jeg ikke får være med på buss. Jeg vil jo gjerne det. Føler at mange av dem tror jeg er en sånn som ikke er opptatt av det. Føler egentlig at alle tror jeg er en perfeksjonist som ikke skal gjøre feil. Men jeg er ikke sånn. Men jeg føler jeg vet alt for lite om russ og sånt og at de ligger i forkant. Jeg vet ikke om dette var så tydelig men jeg håper dere/du forstår hva jeg mener.

Besvart 09.01.2019 14:17
 

Svar
Hei!

Jeg forstår veldig godt hva du mener, og du er nok ikke den eneste som føler på dette, og som er redd for å falle utenfor russeforberedelsene.

Det har i mange år vært veldig mye oppmerksomhet rundt russefeiring og det at mange starter forberedelsene veldig tidlig. For mange går dette også utover skoleprestasjonene, da det tar stor plass. Noen ekskluderes også på grunn av økonomi, spesielt om planlegger å ha egen buss. Dette er leit.

På grunn av at mange ungdommer opplever å være utenfor prosessen med forberedelse til russefeiringen, har mange videregående skoler i senere årene prøvd å bidra til endringer på dette, slik at ikke noen skal føle seg utenfor. Mange russestyrer har også være engasjert for å bidra til diskusjon, slik at alle skal føle at dette blir en fin tid for alle.

Jeg ser at du er 15 år, og det er som du selv sier lenge til du er russ. Mye kan skje på disse årene. Jeg tenker det er viktig at du ikke bekymrer deg for mye om dette nå, men konsentrer deg om å være en god venn. Ikke vær redd for å være deg selv og si hva du mener. Mye kan endre seg til russetiden.

Det er heller ikke farlig om du har ambisjoner og planer for livet ditt, samtidig som du har det moro med venner. Du har god tid på deg, når det gjelder dette med festing. Dere er fortsatt unge.

Når du begynner på videregående, og skulle oppleve at dine bekymringer blir slik du frykter, vil jeg anbefale deg å snakke med noen på skolen, om det. Det er viktig at russen utfordres til selv å diskuterer dette og ser på konsekvensene av grupperinger i en feiring som gjelder alle.

Jeg anbefaler deg også å lese artiklene under. 

Håper svaret mitt var til hjelp for deg.

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Redd for å bli alene i russetiden?

Ungdommer med røde og blå russebukser. (www.colourbox.com)

Har du ingen eller få venner på skolen din, og er redd for å bli alene eller føle deg utenfor i russetiden? Sjekk våre tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid