Hopp til hovedinnholdet

Jeg har veldig dårlig selvtillit i forhold til kroppen, trenger noen råd.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som går i 8.klasse og ønsker og få noen gode råd. Jeg har veldig dårlig selvtilitt i forhold til kroppen min og fjeset mitt osv. Jeg liker apuslutt ingenting på kroppen min, føler alt e for stort og for stygt. Jeg blir ofte påminnet på skolen om at jeg ikke er en av de fine og at jeg ikke er den som e tynnest osv for alle guttene går rundt og snakker om at alle de andre jentene e så sykt pene så nevner de noen (inkludert meg), som de sisr e de styggeste. Jeg ønsker veldig og få hjelp med om d e noen eg kan gjøre for og bli tynnere, få lengre hår, tynnere bein, mindre kviser og om d er noen spesiell pynt eg kunne pyntet meg med for og se litt freshere ut... jeg ønsker virkelig bare noe tips til og kunne se bedre ut og bli tynn! vær sp snill hjelp meg! jeg klarer ikke leve sånn mere......

Besvart 23.01.2019 11:58
 

Svar
Hei jente 13 år.

Jeg forstår at du har det vanskelig om det er et slikt fokus på kropp og utseende på skolen og blant venner. Og om du har tanker om at du ikke liker noen ting ved kroppen din, forstår jeg at dette går ut over selvtilliten din. Samtidig er det ikke greit at du skal kjenne på et slikt press om at du skal måtte forandre på kroppen din for at guttene skal slutte å kommentere utseende til både deg og andre jenter.

Jeg vil først og fremst anbefale deg å ta en prat med kontaktlæreren din. Snakk om det som skjer og hvordan du oppfatter situasjonen. Læreren og skolen har ansvaret for at alle skal ha det bra på skolen, og da skal en ikke utsettes for det du beskriver. Jeg vil også anbefale deg å ta dette opp med foreldrene dine. De kan hjelpe deg å snakke med skolen og læreren din.

Det er også vanlig at en snakker mye om det en tenker mye på, derfor er det ikke uvanlig at unge snakker mye om det de er misfornøyde med på egen kropp. Jeg synes dere skal slutte å ha dette som samtaletema. Bli bevisste og stopp hverandre om dere begynner å kommentere egen eller hverandres kropper. Ta gjerne dette opp i klassen og bli enige om at dere heller vil snakke om andre og mer positive temaer.

Slutt å sammenligne deg med andre og gi tankene om kropp og utseende mindre tid og rom. Avled deg selv med å gjøre hyggelige ting sammen med gode venner og snakk med noen om dine tanker og følelser. Det er viktig å finne andre måter å bli fornøyd med seg selv og livet, enn å endre på kroppen. 

Husk at du består av mye mer enn en kropp. Kroppen er kun et skall som vil forandre seg i løpet av livet. Det viktigste er hvem du er som person med dine gode egenskaper og relasjoner til andre. Det er det andre blir glad i, ikke kropper.

Vær derfor din egen beste venn og tenk at du er mer enn god nok. Fokuser på å være en god venn med positive holdninger til deg selv og de rundt deg. Og snakk med noen om de tankene og følelsene som gjør deg trist og misfornøyd.

Les de artiklene jeg legger ved og ta en prat med helsesykepleier på skolen. Her kan du få gode råd om hva du kan si til deg selv når de urettferdige tankene dukker opp. I tillegg kan du få gode råd om hvordan du kan ta best vare på deg selv i denne viktige ungdomstiden.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing