Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å ikke bestå påbygg, og vet ikke hva jeg vil bli etter det

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke om jeg satte d ikke riktig kategori, men håper d går fint. Hvert fall jeg r lærling nå i barn og ungdom, jeg r på 2 året mitt. Som vil si at jeg skal opp til fagprøven nå til sommeren og forhåpentligvis har jeg fagbrevet til sommeren. Men d som r problemet mitt r at jeg har jo søkt påbygg til 4 året, jeg vet ikke helt hva jeg vil bli:/ men vet jeg vil på høgskolen senere, så vet jeg trenger studiekompetanse. Jeg r bare redd for at jeg ikke skal bestå? At d skal være vanskelig? Jeg vet at d kan være hardt å komme tilbake på skolebenken etter 2år i jobb, men jeg hører så mye forskjellig rundt dette. Vet jeg kommer til å slite i matte, matte r min svakeste side. D r også derfor jeg r litt bekymret for påbygg. Har du noen tips? Jeg tenker vist d går galt har jeg hvert fall fagbrevet mest sannsynlig. Og da kan jeg jo bare evt droppe ut? Håper på svar, takk på forhånd:)

Besvart 28.01.2019 12:35
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål. 

Jeg forstår at det kan oppleves som litt skummelt å starte på skolen igjen etter to år i arbeidslivet. Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar på dette, da det er forskjellig fra person til person. Selv om du har hørt at det kan være hardt å komme tilbake på skolen, betyr ikke at dette kommer til å stemme i ditt tilfelle. :-) 

Mitt beste tips er å fokusere så godt du kan på skolen og fagene dine. Snakk med de ulike lærerne du skal ha på skolen om hva du opplever utfordrende i de ulike fagene, slik at dere sammen kan finne ut av hva dere skal gjøre slik at du skal klare dette. Selv om du tenker at dette blir tøft, så kan det godt hende at du blir overrasket over at enkelte fag er enklere og mer interessante enn du tror. Husk at lærerne er der for å hjelpe deg komme gjennom dette! 

Jeg anbefaler deg å ikke å droppe ut av skolen, da du faktisk har rett på ordinær undervisning. Hvis du ønsker å studere videre, må du uansett ha generell studiekompetanse. Husk at hvis du skulle styrke i et fag, kan du alltid ta dette opp som privatist senere. Du kan lese mer om dette i i artikkelen "Hva vil det si å være privatist?"

Du skriver også at du vil studere senere, men du vet ikke hva. Det er veldig forståelig, og mange har tenkt på det samme som deg. Jeg vil minne deg på at du har utrolig god tid til å finne ut av hva du kunne tenkt deg å studere, og ikke la dette bekyrme deg for mye.

Det betyr ikke at det er veldig fint at du allerede tenker på dette. Mitt første tips er å sjekke ut Jobbkompasset til utdanning.no. Her kan du finne ulike yrker basert på interessen din. Du får informasjon om yrket, utdanningen, lønn og kan lese ulike intervjuer av mennesker som er i arbeid. Hvis du f.eks vet du vil jobbe med mennesker, kan du klikke på "mennesker" for å finne yrkestitler som arbeider med dette. Kanskje du finner noen yrker eller utdanninger du ikke visste om?  

Å finne ut av hva man kunne tenkt seg å studere, handler mye om å finne ut av hva som er viktigst for seg selv. Hva er det du vil lære mer om? Er det noe som interesserer deg? Er lønn viktig for deg? Liker jeg å jobbe praktisk eller teoretisk best? Dette er typiske spørsmål som kan være lurt å stille seg selv. Skriv det ned på et ark, lag for og imot liste, tankekart eller snakk med noen om dette. Du kan snakke med rådgiver på skolen for eksempel. De fleste fylker har også egne karrieresentere som er gratis for alle over 19 år hvor du kan få utdanning- og karriereveiledning. 

Jeg håper svaret var til hjelp, og heier masse på deg :-) Ønsker deg masse lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole