Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater spansk og orker ikke jobbe med det

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går i 10. og har spansk på skolen, og jeg kjenner at jeg er møkka lei av det språket. Jeg føler at jeg aldri får til noe nytt og at jeg henger etter. Jeg skjønner ikke hva læreren sier til meg, og det er ting jeg burde kunne. Jeg gjør aldri leksene i faget og fikk nettopp en anmerkning, for å ikke ha gjort en innlevering? Jeg hater rett og slett språket og eksamen stresser meg helt ut, når jeg ikke en gang kan snakke en planlagt samtale i mer enn 5 minutter. Mamma og pappa prøver og få meg til å gjøre noe med spansk, men det hjelper ikke. Så blir de sure når jeg ikke gjør noe. Jeg vil så gjerne gjøre noe med det, men jeg gidder ikke. Hjelp?

Besvart 04.02.2019 21:55
 

Svar
Hei

Dette er du ikke alene om å slite med. Det er helt normalt å være demotivert en gang i blant, og ofte dreier dette seg om konkrete fag. Dette skyldes gjerne manglende mestringsfølelse - nettopp slik du beskriver her. Men det er faktisk bare én ting å gjøre - å være streng med seg selv og ta seg på tak, og "bare gjøre det". Jeg går ut i fra at du selv også forstår at dette egentlig er løsninga, ettersom du vet at du ikke kan "slippe unna". Da er den eneste løsninga å begynne å gjøre leksene, slik at du ikke havner enda lenger bak enn du allerede er. Det høres ikke så ille ut ettersom du faktisk greier å holde en samtale i gang i 5 minutter, det er det ikke alle som greier! Kanskje kan du finne noen videoer på YouTube som kan gi deg gode tips, eller så kan du gjøre leksene sammen med noen andre i spanskklassen? Husk også at læreren på eksamen er på "ditt lag", og vil prøve å hjelpe deg så godt han/hun kan til at du skal få best mulig karakter. Tipset mitt blir derfor: skap deg gode rutiner hvor du jobber jevnt med spansken, 1-2 ganger i uka, gjør lekser og innleveringer, og prøver å jobbe sammen med noen andre på ditt nivå. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Språkvalg på ungdomsskolen

Flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Hva bør du velge?

Les mer

Tips for å komme i gang med språkopplæring

Ordbøker (www.colourbox.com)

Har du lyst til å lære et språk, men sliter med å komme i gang? ANSA har spurt elever og studenter etter deres språktips.

Les mer

Muntlig eksamen - Hvordan fungerer det?

Gutt presenterer eksamensoppgave til lærer (www.colourbox.com)

Hvor lenge varer muntlig eksamen? Når får jeg vite oppgaven? Hvem bestemmer hvilken karakter jeg får? Det er mange som har spørsmål om muntlig eksamen - Vi har laget en oversikt over hva du kan forvente deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag