Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ikke vaksinert, men jeg ønsker det. Hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ikke blitt vaksinert på mange år siden foreldrene mine tillater det ikke. Jeg er veldig redd for å smittes med noe som kan ramme meg hardt. Jeg vil bli vaksinert. Hva gjør jeg?

Besvart 03.02.2019 09:42
 

Svar
Hei

Så flott at du tar kontakt i forhold til vaksiner. Du er nå 16 år og helsemessig myndig. Det vil si at du selv kan bestemme dette, uten samtykke fra foreldrene dine. Det vil uansett være viktig å snakke med dem om dette, og fortelle dem om ditt valg. Det håper jeg de vil respektere.

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen om vaksinering og det valget du tar. Helsestasjon for ungdom i din kommune, kan også hjelpe deg å vaksinere, og lage en plan for deg slik at du blir fullvaksinert.

Du kan lese mer om vaksinasjon her.

Selv om du ikke har fått vaksiner som barn, kan du få et tilsvarende vaksineprogram, som er justert etter din alder. Da blir du beskyttet mot de viktigste sykdommene, og kan reise ut av landet på ferie eller å studere, uten å føle deg utrygg.

Lykke til !

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

HPV virus

Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Les mer

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Pasient får Vaksine hos legen (colourbox.com)

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). Ungdom som skal delta i russefeiring har særlig høy risiko for smitte.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse